Po nedokončené D8 se projeli cyklisti, otevře 17. prosince

Foto: KÚÚK
  •  

Poslední nedokončený úsek dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi dnes Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo veřejnosti. Lidé tak měli možnost navštívit tento úsek ještě dříve, než se stavba v prosinci oficiálně otevře pro motoristy. Ministr dopravy Dan Ťok  slíbil, že to bude od 17. prosince.

Podle ministra Ťoka jdou práce podle plánu. V půlce prosince se tak podle něj nedodělaný úsek otevře, pak budou ještě za plného provozu pokračovat dokončovací a testovací práce.

Na dnešní Den otevřených dveří se přijely podívat stovky lidí. Ředitelství silnic a dálnic otevřelo asi tříkilometrový úsek. Lidé se tak mohli projet na bruslích nebo kolech.

Termín dokončení D8 se několikrát posouval. Stavbu přerušil sesuv půdy v roce 2013 v okolí kamenolomu Dobkovičky. Podle ministerstva dopravy i analýzy Akademie věd byly jeho příčinami nadměrné srážky v kombinaci s přetížením kamenolomu a jeho nedostatečným odvodněním.

Experti nevylučují do budoucna další sesuvy. Ředitelství silnic a dálnic proto provádí nové průzkumy území a buduje hloubková odvodnění. To by mělo stačit k tomu, aby byla dálnice D8 proti sesuvům dostatečně ochráněna a mohla být v prosinci opravdu otevřená pro motoristy.

Dálnice v úseku Bílinka – Řehlovice bude 12 km dlouhá a povede přes Opárenské údolí kolem obcí Chotiměř a Dobkovičky do úbočí podél Labe nad Litochovicemi a Prackovicemi, dále pokračuje do obce Radejčín, kde se již svažuje k Řehlovicím. Tam se stavba napojuje na již vybudovanou a provozovanou stavbu Řehlovice – Trmice.

ČRO Sever


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*