U hranic a dálnice se objevují podvodníci

  •  

Na severu Čech se stále objevují podvodníci, především cizinci, kteří se lidi snaží nalákat na údajnou koupi zlata za velmi výhodné ceny. Nejčastěji na ně narazí řidiči v okolí hranic s Německem nebo u dálnice D8. Odborníci i policisté důrazně varují před tím na takové nabídky přistoupit, protože pak nejspíše koupíte jen bezcenný kus kovu.

O podvodnících se již delší dobu lidé baví i na sociálních sítích. „Setkali jsme se s nimi na Cínovci, prý tam stávají často,“ napsal Karel Sůva. Další lidé tvrdí, že na podvodníky narazili na dálničním odpočívadle na Ústecku nebo na Litoměřicku.

Podle mluvčího police Daniela Vítka v minulosti případy podobně podvedených zaznamenali, ale již jim delší dobu nikdo nic nenahlásil. „Pokoušejí se prodat nejen údajně pravé šperky. Na parkovištích u hypermarketů nabízejí třeba elektroniku nebo parfémy,“ uvedl. Podle něj by lidé neměli nákupům v žádném případě věřit.

I odborníci opakovaně varují, že poznat pravý šperk vyrobený ze zlata je v podmínkách nějakého parkoviště složité. Může mít i falešný punc. „Jsou to například mosazné, dobře vyleštěné předměty s výstupky ze zlata na místech, která jsou přístupná pro zkoušení na kameni. Celý předmět pak ještě může být pozlacený. Dělají se také nerezové předměty vydávané za šperky z bílého zlata. Zkoušením na kameni je velmi obtížné rozlišit nerezovou ocel a bílé zlato,“ uvedl před nedávnem na iDnes Miloslav Pilecký z Puncovního úřadu.

V loňském roce policisté odhalili i případ, kdy podvodníci prodávali i falešné investiční zlato. Jednalo se o wolframové tyčinky ve zlatém obalu. Vyskytují se i falešné zlaté mince. „Nejlepším způsobem, jak se podobným praktikám vyhnout, je nakupovat investiční kovy u renomovaných firem, které jsou členy naší asociace. V případě nekalého jednání prodejce budeme hájit zájmy investora,“ radí předseda Asociace pro investiční kovy a mince Vladimír Brůna.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*