Města chtějí zastavit růst ceny vody

  •  

Nepřipustit další velké zdražování vody se budou v příštích letech snažit primátoři a starostové ze severu Čech. Jak v Ústí nad Labem tak Teplicích se shodují, že smlouva o provozování vodovodů a kanalizací se společností Veolia není pro obyvatele, ale i obce výhodná.

Radnice jsou vlastníky rozvodů vody a kanalizací na většině území Ústeckého a Libereckého kraje.

„Jsme nejchudším regionem v České republice a voda je zde téměř nejdražší. To není dobrý stav,“ upozorňuje například ústecká primátorka Věra Nechybová. Na vysokou cenu vody před několika dny poukázal i ministr životního prostředí Richard Brabec. Podle něho je v Česku vyšší než v suchém Izraeli.

Teplický primátor Jaroslav Kubera uvedl, že vedeni SVS, kterou vlastní radnice, nyní připravuje návrhy, jak postupovat, až smlouva s Veolií skončí. Existuje prý řada variant, které mají své pro a proti. „Potřebujeme najít co nejlepší řešení, které bude cenově výhodnější a zároveň zajistí údržbu sítě,“ vysvětlil. Jednou z variant je i možnost, že by obce, respektive SVS, provozovaly sít ve vlastní režii. To by ale musely získat potřebnou techniku a zaměstnance, což není levné.

„Hlavní je, aby vysoké zisky neotékaly do zahraničí, ale peníze se zpět investovaly do vodovodní soustavy,“ řekla primátorka Nechybová. V tomto případě by podle ní bylo možné neustálý růst cen vody zastavit. Nyní stojí metr krychlový vody 98 korun.

CENY VODY V ČR
Klatovy 61,70 Kč/m3
České Budějovice 71,54 Kč/m3
Brno 75,14 Kč/m3
Ostrava 76,06 Kč/m3
Praha 85,18 Kč/m3
Plzeň 86,17 Kč/m3
Teplice 98 Kč/m3
Semily 102,01 Kč/m3

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*