Připravte se na podzim s Klinikou CLT

  •  

Podzimní období se pomalu blíží a s ním i období chřipek a nachlazení. Jak se na něj co nejlépe připravit, Vám poradí lékařka Kliniky CLT MUDr. Olga Raskina, specialistka v oblasti vnitřního lékařství (interny).

MUDr. Olga Raskina, specialistka v oboru interny působí na Klinice CLT již od roku 2014. Provádí komplexní vyšetření a diagnostiku, EKG, spirometrii, veloergometrii, obstřiky kolagenem při bolestech a onemocnění páteře a také infuzní regenerační terapie. V minulosti působila jako lékařka ve stacionáři na terapeutickém oddělení, na odd. JIP a delší dobu byla primářkou gastroenterologického oddělení.

Paní doktorko, co byste doporučila našim čtenářům jako prevenci před začátkem chřipkového období?

Člověk by měl konzumovat více ovoce, zeleniny a potravin s vyšším obsahem vlákniny a vitamínů, zejména B, C. Rozhodně by se měl stravovat zdravě, vyvarovat se tučných jídel a měl by dodržovat pitný režim. My jsme to, co jíme! Jedním ze základů fungujícího imunitního systému jsou zdravá střeva. Doporučuji eliminovat stres a zvýšit fyzickou aktivitu. Tím můžeme překonat únavu, přibírání na váze a snížit riziko nejen virových, ale i kardiovaskulárních onemocnění. Existuje řada dalších škodlivin (UV záření, chemoterapie, cigarety, alkohol, znečištěné životní prostředí…), které vytváří v těle zvýšené množství volných radikálů. Tento stav je nazýván jako nežádoucí oxidativní stres, který může vést až k poškození buňky.

Zmínila jste se o vitamínu C a o vláknině. Co si myslíte o užívání doplňků stravy ve formě vitamínů a jak ovlivňují náš organismus?

Vitamín C a jeho pozitivní účinky jsou známé již desítky let. V poslední době se přišlo na to, že udávaná doporučená denní dávka neodpovídá účinnosti, kterou potřebujeme. Většinou se udává cca 100 mg vitamínu C na den pro zdravého jedince, což je málo. Nové studie ukazují, že optimální denní dávka je 500–1000 mg, výjimečně i více. Každé tělo je jiné, a proto vyžaduje jinou péči. Záleží na věku pacienta, na váze a na povaze toho, s čím bojuje. Tím mám na mysli, zda se jedná o prevenci, detoxikaci organismu nebo o řešení pooperační péče, podporu léčby virové či bakteriální infekce, chronického či onkologického onemocnění. Na základě tohoto se bude dávkování lišit. Vitamín C můžeme do těla dostat konzumací potravin, perorálním podáním (ústy) či parentálně (infuzní terapií).

V čem je metoda infuzní terapie odlišná od perorálního užívání vitamínu C?

V případě perorálního podání tělo dokáže plně vstřebat jen 200 mg vitamínu C denně, což je méně než doporučená denní dávka. Výhodou infuzního podání je přesné stanovení dávky na základě prohlídky lékařem. Tímto způsobem je dodáváno vysoké množství látky a účinek je téměř 100%.

Kolik infuzí je optimální absolvovat?

Orientačně to bývá 4–8 infuzí.

Co si myslíte o tzv. Lidových či „babských“ radách jako o prevenci? Fungují?

Určitě. V případě nachlazení je důležité ležet v klidu, hodně pít a potit se. Jednak je to dobře pro organismus a navíc tím eliminujeme šíření nákazy v okolí. Nezapomeňte na užívání bylinek, odvaru z cibule a medu apod. Pokud se stav pacienta ani po 4 dnech nezlepší, je nejvyšší čas navštívit lékaře.

KONTAKT:
Klinika CLT, spol. s. r. o.
3. patro budovy Císařských lázní
Laubeho nám. 2, 415 01 Teplice
Tel.: 417 977 800
e-mail: recepce@klinikaclt.cz
www.klinikaclt.cz


  •  

1 komentář u Připravte se na podzim s Klinikou CLT

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*