Věra Nechybová: Odstrkování Teplicka a Ústecka už bylo dost

  •  

Jediná žena v čele kandidátek subjektů, které se ucházejí o přízeň voličů v krajských volbách, je primátorka Ústí nad Labem Věra Nechybová. Rozhodla se vyhlásit válku vodárenským společnostem kvůli zdražování vody. Do volebního klání vstupuje na kandidátce hnutí ProKraj s čílem 79.

Před 16 měsíci vás nikdo neznal. Pracovala jste na lovosické radnici. A ze dne na den jste se stala hlavou stotisícového města, která musí řešit rozpočet, hospodaření, chod města… a začala se o vás zajímat média. Jak se s odstupem času díváte na puč, který vás vynesl do křesla primátorky Ústí?
Za tu dobu se mi podařilo prosadit a zrealizovat v Ústí řadu věcí. Za velmi důležité považuji to, že se podařilo odvrátit stamilionové korekce, které by město muselo vracet. Také se nám podařilo letos hospodařit s přebytkem, a to i díky dobře sestavenému rozpočtu, který je na jedné straně úsporný a vyvážený a na straně druhé v důležitých kapitolách umožnil navýšit prostředky bez nutnosti dále město zadlužovat. Dílčích věcí je celá řada. Posunuli jsme se o obrovský kus kupředu. A právě v tomto duchu bych chtěla měnit k lepšímu celý náš kraj. A na, jak říkáte puč, se v kontextu těch odvrácených korekcí a přebytku hospodaření dívám tak, že byl ku prospěchu města.

Dopředu, i když je Ústí nad Labem jediným krajským městem v Česku, které nemá už několik měsíců radu.
Nemá, protože přetrvává osobní zášť mezi jednotlivci namísto toho, aby se všichni snažili jednat ve prospěch města a jeho občanů. Někdy mám pocit, že to je boj s větrnými mlýny. Opakovaně jsem svolala zástupce všech politických stran k jednomu stolu a stále se dokola vrací to, že někdo někoho nemusí… Díky dvěma subjektům se totálně rozvrátila ústecká politická scéna a vymizela politická kultura i elementární slušnost.

Které dva subjekty máte na mysli?
Mám na mysli ANO 2011 a PRO!Ústí. ANO 2011, protože to je spolek nesourodých lidí, kteří se do ústecké politiky nedostali proto, že přesvědčili ve volbách Ústečany o svých záměrech, ale proto, že lidé prostě volili Andreje Babiše. Některým lidemv ANO nešlo o to, jak bude fungovat město, ale o posty. A hnutí PRO!Ústí, protože svým radikalismem, nabubřelostí a neochotou komunikovat vykopalo hlubokou propast mezi zastupiteli, ale i obyvateli města v duchu hesla: Kdo nejde s námi, jde proti nám. Takhle ale nemůžete fungovat v politice ani tak nemůžete řídit město. Přesto se už pomalu blížíme k nějakému konsenzu. Jsem trpělivá i pracovitá a město nenechám jen tak přežívat.

Vy jste ale byla také zvolena za ANO 2011?
Byla a nelituji toho, protože i taková zkušenost je dobrá a posouvá vás. Nedostatečná komunikace a názorový nesoulad logicky vedl k rozkolu v ANO a následně k jeho zániku, kdy nás Andrej Babiš zrušil jako jeden ze svých podniků.

Nyní kandidujete za hnutí ProKraj. Neobáváte se podobných konců?
Neobávám. Byla jsem u tvorby programu té strany od začátku a na kandidátku jsem vstoupila společně s lidmi, se kterými spolupracuji a které dobře znám. Například s Lukášem Konečným, Honzou Čalounem nebo Jiřím Madarem. Ale co je hlavně důležité, ta kandidátka je tvořena demokraticky, ta strana nefunguje jako nějaká firma.

Jste první ženou v čele Ústí a zároveň jediná žena-lídr krajské kandidátky. Jak vidíte roli žen v politice?
Mám ráda rozmanitost. Nechce se mi rozlišovat politiky na muže a ženy. Ženy jsou, to ale platí ve všech profesích nejen v politice, ochotnější naslouchat názorům, jsou empatičtější, umějí lépe přistupovat na kompromisy a své názory prosazují s rozvahou a chytře… Tím ale neříkám, že toto muži neumějí. Spíš naznačuji, že berou i politiku víc sportovně a prostě chtějí vyhrát. A tahle jejich vlastnost, ten tah na branku je mnohdy neocenitelný.

nechybova-rozhovor1

Co si vlastně myslíte o kvótách, které stanovují procento zastoupení žen v politice?
Asi vás to překvapí, ale nejsem příznivcem zavedení kvót. Politici by se neměli rozlišovat podle toho, zda je někdo muž nebo žena, ale podle schopností. Ideální stav by byl, kdybych mohla říci, že i podle toho, zda je to slušný člověk, kterému nejde jen o vlastní prospěch. To ale, bohužel, u nás zatím neplatí.

Předpokládám, že se na vás jako na primátorku valí problémy ze všech stran a každý den se setkáváte s desítkami lidí. Nemáte někdy pocit, že jste si toho naložila příliš?
Je to výzva a já jsem zvyklá být v zápřahu. Ale občas takové pocity dolehnou asi na každého. Mě ale obrovsky těší, když se něco povede. A taky mě obrovsky podporuje rodina a přátelé. Mám skvělého manžela, bezvadné děti, a jsem dokonce i babičkou. Když ve volných chvílích mohu zajít na ryby, zahrát si kulečník nebo jen tak pracovat na zahrádce anebo vařit, to mě obrovsky nabíjí.

nechybova-rozhovor2

Chodíte na ryby, to není typicky ženský koníček…
Chodíme s manželem. Nejsem ale žádný velký rybář s rekordními úlovky. Prostě mě to baví. Když sedíte u vody, koukáte na lesklou hladinu, slyšíte jen, jak vlny zlehka narážejí na břeh, je ticho a klid… to je nejúžasnější prostředí, kde si můžete „vyčistit“ hlavu.

A jsme-li „u vody“… rozhodla jste se vyhlásit válku vodárenským společnostem.
Válku bych neřekla, ale ano, neustálého zdražování vody mám už dost. Vadí mi, že s naší vodou hospodaří zahraniční firmy. Chci čistou vodu a opravené rozvody. Když nebudeme posílat peníze zahraničním vlastníkům vodárenských společností, ale správu vody převezmou obce a města, tak můžeme investovat do obnovy, rozvoje vodovodních rozvodů nebo zlevnit vodu.

Ale vždyť obce a města mají své zástupce v orgánech Severočeské vodárenské společnosti, takže mohou mít na zdražování vody vliv.
Máte pravdu, obce a města mají své zástupce v představenstvu i dozorčí radě. Sedí v nich současní i bývalí radní, primátoři, starostové, zastupitelé… Nechci nikoho podezřívat z neznalosti, klientelismu či korupce, ale tito představitelé měst nezastupují podle mne v daných orgánech své obyvatele tak, jak by měli. V severních Čechách prodává vodu od roku 2000 francouzský koncern Veolia, který inkasuje 50,01 % zisku! Zisk má právo kalkulovat do vodného i stočného jen prodejce vody, tedy Veolia, nikoliv vlastník infrastruktury, kterým jsou města a obce. Budeme usilovat o to, aby každoročně více než 150 miliónů korun z dividend nekončilo v zahraničí. Chceme, aby tyto peníze byly reinvestovány do obnovy vodárenské infrastruktury a do snížení cen vodného a stočného.

nechybova-rozhovor5

Kandidujete v krajských volbách jako lídr, tedy kandidát na hejtmana. Žádný hejtman dosud nebyl z Ústí, co byste chtěla prosazovat?
Ano, jeden hejtman byl z Mostu, druhý z Chomutova a třetí z Bíliny. Když se podíváte, kde se nejvíce investovaly krajské peníze, je to právě v severozápadním cípu našeho kraje. A Ústí i Teplice byly z krajského pohledu zcela opomíjené. Přitom Ústí je krajské univerzitní město a Teplice jsou unikátní svým lázeňstvím. Je ostuda, že během téměř šestnáctileté existence krajů se na Ústí ani Teplice nedostalo. Nyní kraj musí investovat i do těchto měst! O to se chci zasadit.

To bude to první, co uděláte, pokud budete zvolená?
Nastal čas razantně usilovat o to, aby stát přestal Ústecký kraj přehlížet jako nějaký podřadný region. Město Ústí nad Labem jako sídlo Ústeckého kraje zatím nevytěžilo ze své role to, co jiná města v kraji. Kraj a město Ústí musí spolupracovat na zásadní obnově sídelního města, modernizaci infrastruktury, přílivu nových investorů. Když se podíváte na jiná krajská města, například jak se proměnil za posledních deset patnáct let Liberec, to se nedá se stagnací Ústí srovnat. Zde platí pravidlo, že pod svícnem je tma, a to chci změnit. Je pravda, že za mnohé mohou sami ústečtí politici, ale pokud nemají odpovídající zastoupení v krajském zastupitelstvu, jen obtížně prosazují jakékoliv projekty. A to samé platí i o teplických. Také chci intenzivně spolupracovat se starosty, primátory, poslanci a senátory, abychom využili jejich potenciálu a spojili síly všude tam, kde by z toho měl náš kraj a jeho obyvatelé užitek. Pokud to chceme změnit, a já o to rozhodně budu usilovat, je bláhové se domnívat, že to zvládneme bez kooperace s místními samosprávami.

Proč byste měla být hejtmankou?
Hejtmankou být nemusím, ale… Ústecký kraj má krásnou přírodu, úžasné památky, mám to tady ráda a záleží mi na něm. Narodila jsem se v Klášterci, žiji na Ústecku… Myslím, že jsem člověk, který je svým vzděláním v oblasti veřejné správy a regionálního rozvoje ten pravý. Umím se pohybovat v oblasti veřejných zakázek a dotačních titulů. Navíc za mě mluví i konkrétní výsledky v Ústí nad Labem.

nechybova-rozhovor4

Věra Nechybová
První žena v křesle primátora Ústí nad Labem, Ing. Věra Nechybová, se narodila 27. 11. 1971 v Klášterci nad Ohří. Vystudovala obor veřejná správa, regionální rozvoj na České zemědělské univerzitě v Praze. Třináct let působila v neziskové organizaci Fokus, kde se vypracovala z místa asistentky na pozici finanční manažerky. Od roku 2012 pracovala na Městském úřadě v Lovosicích, kde se zabývala dotacemi a veřejnými zakázkami. Městskou zastupitelkou a zároveň primátorkou Ústí se stala v červnu 2015. Od voleb 2014 je také zastupitelkou městského obvodu Střekov. Je vdaná, má dvě dospělé děti a vnučku Terezku. Žije v Církvicích na Ústecku. Je lídrem kandidátky hnutí ProKraj v nadcházejících krajských volbách.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*