Propuštění horníci dostanou kompenzace

ilustr. obr.
  •  

Vláda ve středu schválila nařízení o příspěvku ke zmírnění sociálních dopadů souvisejících s restrukturalizací nebo útlumem činnosti právnických osob zabývajících se těžbou uhlí nebo uranu. Na kompenzace tak dosáhnou i propouštění horníci z Ústeckého kraje, a to v maximální výši 5 300 korun měsíčně.

„Vítám, že se vláda konečně shodla na příspěvku pro propouštěné horníky z povrchových dolů na Mostecku. V květnu byly schváleny kompenzace pouze pro horníky v Moravskoslezském kraji. Vláda tedy nyní vyslyšela naše výzvy, aby příspěvek při propouštění dostali i horníci z těžařských firem v Ústeckém kraji, kde ostatně o ukončení těžby rozhodla vláda. Je jen škoda, že rozhodnutí nepadlo daleko dříve, než těsně před krajskými volbami,“ komentoval výsledek jednání vlády hejtman Oldřich Bubeníček.

Kvůli kompenzacích je napětí v koalici, protože vláda o všem hlasovala v okamžiku, kdy na jejím jednání nebyl ministr financí Andrej Babiš. Ten s tím nesouhlasil. „Dvoukoalice ČSSD-KDU nás přehlasovala v podpoře Tykačových horníků. Daňové poplatníky to bude stát 867 milionů do roku 2023. ČSSD splácí závazky za neprolomení limitů. Uhlobaroni vydělali 18 miliard na uhlí, které patří státu a ještě jim to ČSSD vylepší. Na rozdíl od Tykače to v Sokolovské uhelné zaplatil majitel. Fakt sranda, že se ČSSD považuje za levici, když rozlišuje na rovné a ještě rovnější,“ komentoval rozhodnutí na svém facebookovém profilu.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*