Dálnice D8 nemusí být hotová

  •  

Na dálnici D8 odborníci objevili další sesuv. Ředitelství silnic a dálnic nyní pracuje na jeho odstranění a ministerstvo dopravy zatím stále tvrdí že termínem otevření je 17. prosinec letošního roku. Někteří odborníci ale upozorňují, že dálnice nemusí být bezpečná a do jejího zabezpečení se budou muset nalít další peníze.

„Hloubkový průzkum upozornil na rizikovou oblast v místě přechodu dálnice na Prackovickou estakádu. Musíme proto nyní udělat na téměř dokončené stavbě veškerá stabilizační opatření, aby byla dálnice D8 bezpečná a lidé už po ní mohli v prosinci jezdit,“ řekl ministr dopravy Dan Ťok.

Firmy nyní pracují na odvodnění rizikového svahu pomocí štěrkových stěn.  Průzkum ŘSD v místě přechodu násypu dálnice na Prackovickou estakádu včas upozornil na riziko lokální deformace, která by významně ovlivnila již dokončovanou stavbu. Podle průzkumu dochází k pohybům v podloží násypu dálnice a jeho bezprostředním okolí. „Se zhotovitelem pracujeme na technickém řešení, abychom estakádu zajistili. Na zbylých částech stavby probíhá výstavba dle harmonogramu bez zásadních problémů,“ vysvětlil generální ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Geolog Vladimír Cajz, který na riziko sesuvů na stavbě dálnice upozorňoval již před mnoha lety, tvrdí, že ho to nepřekvapuje. Podle něho opakovaně upozorňoval, že je to riziko.“Očekával jsme, že problémy nastanou, až se zde pustí provoz,“ uvedl. Situace je prý ještě horší, než si myslel. Podle něho se svah sesouval i v hloubce 40 metrů. Cena zastavení prý bude astronomická.

Sesuv Dobkovičky z roku 2013 je v prostoru dálnice již zcela odstraněný. Ten stavbu zastavil za více než rok.


  •  

1 komentář z Dálnice D8 nemusí být hotová

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*