Ústecký kraj trápí vysoké koncentrace prachu

  •  

Meteorologové vyhlásili v pátek v brzkých ranních hodinách na území Ústeckého kraje smogovou situaci. Ovzduší je zamořeno polétavým prachem. V Teplicích stanice hlásila v pátek v 1:00 průměrnou 24hodinovou koncentraci 94,3 mikrogramů prachu v metru krychlovém. Limit je 50 mikrogramů.

Od té doby jsou údaje pro Teplice nedostupné, stanice se nejspíše zasekla. V sousedním Ústí nad Labem byly v 8:00 koncentrace prachu 125 mikrogramů.

„Alespoň na polovině stanic reprezentativních pro území Ústeckého kraje překročil 12hodinový klouzavý průměr koncentrací suspendovaných částic PM10 informativní prahovou hodnotu 100 mikrogramů/m3 a ve výhledu 24h není předpokládán jeho pokles pod tuto hodnotu,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová. Upozornila, že v blízké době je možné i vyhlášení regulace zdrojů znečištění

Odborníci lidem doporučují omezit pobyt venku a zvýšenou tělesnou námahu. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starším lidem a malým dětem. Vhodné je omezit jízdy autem a použít MHD.

Podrobné aktuální informace o kvalitě ovzduší jsou k dispozici na internetových stránkách ČHMÚ www.chmi.cz v záložce Ovzduší.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*