Teplice zlákaly mnohé šachové velmistry

  •  

​Na začátku léta se v Teplicích koná mezinárodní šachový turnaj Teplice Open pořádaný Šachových klubem Teplice. Stal se velmi známý a hlásí se na něj spále více hráčů. Podle jednoho z pořadatelů a vášnivého teplického šachisty Pavla Kirse jich loni přijelo 180 z 30 zemí světa.

Jak teplický turnaj vznikl
V říjnu roku 1922 se v našem městě, tenkrát se jmenovalo ještě Teplitz-Schönau, konal u příležitosti kongresu německých šachistů  slavný turnaj, na který přijeli hráči patřící k nejlepším velmistrům té doby. Turnaj se hrál v Císařských lázních v místnosti, kde je nyní Café Bar. Když jsme byli v létě roku 2005 s mým přítelem a klubovým kolegou Milanem Maščákem na kávě v Pinocchio Cafe,  na tento turnaj jsme vzpomínali a už ani nevím koho z nás napadlo, že bychom v Teplicích mohli  založit  mezinárodní turnaj. Seznámili jsme s tímto nápadem předsedu klubu Radka Bayera a ostatní členy klubu. Myšlenka se ujala a v následujícím roce byl v Estrádním sále Domu kultury zahájen  první ročník velkého, devět dní trvajícího turnaje.


Jaké byly začátky?
Turnaj v roce 2006 začínal a pochopitelně u nás nebyl moc známý. V zahraničí už vůbec ne. Na první ročník se sjelo do našeho města 36 šachistů jen z České republiky. V následujících letech se díky vytrvalé propagaci turnaj postupně dostával do povědomí šachistů u nás i v zahraničí. Loni na XI. ročník přijelo 180 šachistů ze 30 zemí.

Z jakých zemí?
Nejpočetnější zahraniční skupinou  byli Poláci, kterých bylo 11. Další velké skupiny jsou Dánové, Holanďani, Izraelci a Rusové. Hráli  zde šachisté i z takových vzdálených zemí jako např. Austrálie, Brazílie, Čína, Jižní Korea, Paraguay, Singapur, USA atd. Přijíždí i hráči z Arménie a z Ázerbajdžánu. Turnaje se účastní šachisté z naprosté většiny evropských zemí.  Hlásí se  i z problematických arabských, nebo afrických zemí. Ty nepřijímáme. Máme zkušenosti, že šachový turnaj je v tomto případě  jen záminka, jak se dostat do Evropy.

Jaké významné osobnosti se zúčastnily teplického turnaje?
Z našich velmistrů jsou Marek Vokáč, který vyhrál první ročník, Jiří Štoček, který se účastní turnaje pravidelně, dále Vlastimil Babula, nebo Jan Bernášek. Pravidelným účastníkem je také mladý talent mezinárodní mistr Vojtěch Plát. Ze zahraničních pak například izraelský velmistr Evgeny Postny, který reprezentoval svou zemi dokonce na šachové olympiádě, dále nejlepší islandský velmistr Stefansson, nejlepší litevský velmistr Rozentalis, Američan Daniel Naroditsky, Rus Rakhmanov, mladý holandský talent Van Foreest. Ozdobou turnaje v loňském i předloňském roce byla přítomnost vynikajícího světového velmistra Sergeje Movsesjana, který loňský turnaj vyhrál. Původem Armén narozený v Gruzii  od mládí  žije v Pardubicích. Ovládá osm řečí a prohlašuje o sobě, že je Pardubák jako poleno. Největší radost mám však z toho, že přijal pozvání v minulém roce velmistr Alexandr Beliavski. Rodák ze Lvova hrající nyní pod vlajkou Slovinska je  starší, noblesní pán, dá se říci šachová legenda. V roce 1983 hrál s Kasparovem čtvrtfinálový turnaj o titul mistra světa. V loni obsadil v těžké konkurenci s mladými hráči třetí místo. Za svou dlouhou šachovou kariéru nikdy v naší zemi na žádném turnaji nehrál. Až v Teplicích.

Když pomineme šachy, jak se jim libí Teplicko, co zde oceňují a co naopak?
V Teplicích se jim opravdu líbí a rádi se sem vrací. Před dvěma lety se přihlásil starší manželský pár z Izraele. Přiletěli na letiště v Ruzyni a sami se dopravili do Teplic. Ptal jsem se jich na jakém turnaji byli v Evropě před turnajem naším a na jaký turnaj pojedou po jeho skončení. Myslel jsem, že když jsou v Evropě, tak se zúčastní více turnajů. K mému úžasu odpověděli, že na žádném turnaji před tím nebyli a po turnaji zas jedou do Prahy a z ruzyňského letiště domů. V minulém roce se situace opakovala. Oni z Izraele letí na devět dní k nám jen kvůli turnaji a hezkému prostředí. Jeden indický mezinárodní mistr dokonce napsal o turnaji reportáž na světový šachový server, ve které popisuje nejen atmosféru samotného turnaje, ale  i podrobnosti o Teplicích a teplickém okolí, kam jezdil se ženou na výlety. Vše doplnil mnoha fotkami. Co se jim nelíbí? To nemohu říci. Snad jen v horkých dnech přílišné  teplo v Estrádním sále umocněné  světly, pražícími ze shora na hráče. To my však moc neovlivníme.

Jaký je teplický turnaj oproti jiným?
Na to vám nebudu odpovídat já, ale povím, jak turnaj hodnotí jiní. Jeden náš mezinárodní mistr se vyjádřil o  turnaji jako o šachovém svátku a  klenotu české šachové  scény, který si již vydobyl mezinárodní renomé.

Proč se v Teplicích ujal takový turnaj? Kolik je vůbec v Teplicích šachových hráčů?
Turnaj se ujal ze dvou hlavních důvodů. Díky podpoře Města, Ústeckého kraje a našim partnerům a proto, že stále jako pořadatelé chceme, aby turnaj pokračoval. Kdybychom si řekli, že už v turnaji nebudeme pokračovat, byl by konec zrovna tak, jako kdyby nepokračovali v podpoře naši partneři. A to by byla velká škoda. Náš klub má 64 členů a z toho zhruba polovina je mládež do osmnácti let.

Je v Teplicích mezi mladými nějaký nadějný talent s potenciálem být světový hráč?
V klubu máme několik mladých, šikovných hráčů. Avšak že by měli potenciál stát se světovými hráči, to asi ne. Rád bych se mýlil. Víte, být dnes  světový v jakémkoliv oboru není snadné. Konkurence je obrovská. V první řadě musí mít člověk mimořádný talent. Dále musí mít mnoho vlastností, bez kterých se světovým nestane. V první řadě pracovitost, vytrvalost, houževnatost, snaha vyniknout a prosadit se, touha po úspěchu, umění se prosadit a mnoho a mnoho jiných vlastností. Dále musí mít pevné zdraví a nervy, dobré zázemí, finanční zabezpečení a také štěstí. Mít štěstí je důležité. Mít někoho, kdo by pomohl a obrazně řečeno, odrazil jeho lodičku od břehu, aby se dostala do proudu. Je toho hodně a když něco z toho chybí člověk může být výborný, ale v opravdu vrcholné světové konkurenci se neuchytí, nebo ne nadlouho.

Vy jste violoncellista Severočeské filharmonie. Jak jste se  dostal k šachům a jak jdou dohromady hudba a šachy?
Šachy jsou můj koníček od mládí. Jsem z muzikantské rodiny, ale šachy u nás nikdo nehrál. Začal jsem ve třinácti letech. V novinách tehdy byly pravidelné šachové rubriky a diagramy. To se mi líbilo. Koupil jsem si učebnice a začal studovat. V roce 1972 když se konal  slavný zápas Spasskij – Fischer, jsem šachu skoro propadl. Slavný Američan dokázal tak zpopularizovat šachy, že se o zmíněný zápas zajímali i lidé, kteří jinak nerozeznali koně od věže. Taková osobnost dnes v šachu schází. Já jsem naprostý samouk. Nikdy jsem v mládí nebyl v žádném klubu a neměl jsem trenéra. Je to jako kdyby se někdo učil na housle jen sám doma,  neměl učitele a nechodil do hudební školy. I přesto jsem dosáhl na 1. výkonnostní třídu. Hraji šachy aktivně a jezdím po turnajích. V Teplicích jsem však jako jeden z pořadatelů nehrál nikdy. Mám tam na starosti spoustu  jiných věcí. Mnoho lidí si představuje, že  hudba a šachy k sobě nejdou vůbec. Není to tak. Mnoho hudebníků má právě jako koníčka šachy a mnoho šachistů jsou hudebníci. V Severočeské filharmonii nejsem jediný, kdo hraje šachy závodně.

Jaké jsou další aktivity Šachového klubu Teplice?
Kromě turnaje Teplice Open pořádá klub Memoriál Antonína Drvoty na památku předčasně zemřelého kolegy. Letos v květnu proběhne již XVII.ročník. Ředitelem tohoto turnaje je předseda klubu Radek Bayer. Členové klubu hrají v krajském přeboru a ti nejlepší v II.lize. Velká pozornost je v klubu věnována mládeži, která je vedena zkušenými trenéry v čele s Vladimírem Hadrabou, který práci s mládeží zasvětil doslova celý život. Ten je také ředitelem turnaje žákovských čtyřčlenných družstev, který náš klub rovněž pořádá a letos se uskuteční již 39. ročník.  Rodiče kteří vidí, že mají jejich děti zájem o šachy, ať neváhají a kontaktují vedení klubu. Mohou si pak pohovořit s některým z trenérů.

Co obnáší, připravit turnaj jako je Teplice Open?
Je to běh na dlouhou trať. Nejdůležitější je pochopitelně zabezpečit turnaj finančně. Snažíme ho zajistit tak, abychom mohli zvát vynikající světové velmistry a posouvat turnaj zase výše. Dále je nutné sehnat pro zahraniční i pro naše hráče, kteří k nám přijíždějí ze všech koutů republiky  vhodné ubytování. Sehnat peníze na šachový turnaj v době, kdy většina firem sponzoruje ze sportovních aktivit nejvíce fotbal, hokej a jiné populárnější sporty je velmi těžké. Proto si vážíme každého příspěvku od sponzorů a vstřícnosti majitelů ubytovacích zařízení. Oni mají hlavní zásluhu na tom, že může být v naší zemi takový turnaj jako je Teplice Open. Děkujeme Městu Teplice,  Ústeckému kraji, vedení Domu kultury a všem partnerům za podporu. Tento turnaj není jen reprezentace Teplic, ale i naší země. Myslím, že mezinárodní šachový turnaj Teplice Open image špatnou nemá. Naopak  patří již, abych tak řekl, k teplickému rodinnému stříbru. Rádi bychom našli společnost, odpovědného teplického patriota,  který by mohl být generálním partnerem turnaje. Bylo by i možné turnaj po tomto partnerovi přejmenovat.

Máte ještě na Teplicku nějaké jiné šachové plány a sny, nebo je tento turnaj již maximum?
Já nemám již žádné jiné šachové plány a myslím, že moji přátelé kteří se mnou turnaj připravují také ne. A sny? Ano, ty máme. Sny dostat do Teplic nějaké hráče ze skutečné světové extratřídy. Ale to jsou zatím opravdu  jen krásné sny. Doufejme, že se někdy najde takový sponzor, který nás z nich probudí a sny se stanou skutečností.


Pavel Kirs
Dvaašedesátiletý rodák z Prahy,  absolvent pražské konzervatoře, violoncellista, člen Severočeské filharmonie Teplice. 

NEJ
Barva – modrá
Číslo – 7
Jídlo – česnečka a špagety na tisícero způsobů
Hudba – Bach, Mozart, Beethoven, Dvořák, francouzské šansony, lidové písničky
Politik – T. G. Masaryk.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*