Prosetické středisko je plnoleté!

Zdroj: Salesiáni Teplice
  •  

Historie Salesiánského střediska Štěpána Trochty – dům dětí a mládeže (SSŠT) se píše od 25. února 1999, kdy byly otevřeny prostory v Proseticích. Slaví tedy osmnáctiny, a to je důvod ke krátkému bilancování.

Do roku 2013 byl ředitelem SSŠT P. Ladislav Nádvorník, od roku 2014 je ředitelkou SSŠT Vendulka Drobná se kterou jsme připravili rozhovor:

Jaké byly začátky ve středisku:

„V Proseticích jsme začínali ve čtyřech místnostech, kde byla herna, počítačovna, výtvarka a tančírna. Později jsme přidali hudebnu, posilovnu a kancelář sociálně aktivizačních služeb.

Na začátku byl hlavní cíl, aby měly děcka kam chodit, aby se dostaly ze sídliště. Tenkrát bych nečekala, že se vše tak rozroste, že budeme pracovat s celými rodinami… V roce 2000 jsem byla součásní party mladých nadšených lidí, kteří chtěli něco změnit. Nebyla to jen práce, nás to fakt bavilo. A baví dodnes.“

A jaká je současnost?

„Ve školním roce 2015/2016 jsme připravili 51 jednodenních akcí pro 1 123dětí, 4 tábory pro 61 dětí, 5 příměstských táborů pro 64 dětí a 8 víkendových akcí pro 76 dětí. K tomu nabízíme v Proseticích 38 odpoledních kroužků.

Koncem loňského roku jsme do nájmu od Statutárního města Teplice převzali zbývající prostory prvního patra (v přízemí jsou umístěny chráněné dílny Arkadie).

Čeká nás jejich oprava a vznik dalších učeben – místo pro asistovaný kontakt (např. setkání rodičů s dětmi, se kterými nežijí), kuchyňka pro nácvik domácího hospodaření a prostor pro tanec, C-walk a další pohybové aktivity. Začneme úpravou podlah, zdí i světel, a pak nás čeká nákup vybavení.

Poděkování za podporu naší práce patří nejen zaměstnancům a dobrovolníkům Salesiánského střediska, ale i Římskokatolické farnosti – děkanství Teplice a poskytovatelům dotací: Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, Statutárnímu městu Teplice, Krajskému úřadu Ústeckého kraje.“

Máte pro nás nějakou veselou historku z vašich začátků?

„Teď když je prosetické středisko plnoleté, snad si mohu dovolit trochu dospělejší vzpomínku. Děcka co k nám chodily, měly rády sport a to se za ty roky vůbec nezměnilo. Vůbec nejpopulárnějším sportem byl fotbal.

Civiláci a tehdejší zaměstnanci se je snažili motivovat pochvalami.  Jedna z pochval zněla: “Ty jsi úplný Pele“. Moc je překvapilo, že kluci přestali hrát a začali nadávat. Museli jsme je poslat domů, protože to bylo proti pravidlům střediska.

Večer dorazili naštvaní rodiče s tím, že kluků sprostě nadáváme a ještě je vyháníme. My se bránili, že si ničeho takového nejsme vědomi a že sprostí byli oni.

Nakonec se vysvětlilo, co v romštině znamená slovo pele (velice vulgární výraz pro mužské přirození) a my pochopili, že pro práci ve středisku bude potřeba i trocha jazykové přípravy než něco vypustíme z pusy.“

Co chystáte v nejbližší době?

„3. března zahájíme ve foyer Domu kultury výstavu výtvarné soutěže „Namaluj svého anděla“,  ve které se nám sešlo víc jak 400 obrázků. A na Zelený čtvrtek 13. dubna uspořádáme Den otevřených dveří prosetického střediska.“

Na závěr se vás zeptám, jakým způsobem je možné vaši práci podpořit?

Uvítáme další dobrovolníky na doučování dětí a hraní stolních her. Také hledáme asistenta na kroužek bubnování. Z hmotných darů bychom uvítali barvu na výmalbu, nová světla a podlahy nebo počítače a notebooky. Pro finanční dary jsme zřídili transparentní účet: 2401143941/2010.

Salesiánské středisko Štěpána Trochty, Teplice


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*