Stávka řidičů ve středu nejspíše nebude

ilustr. obr.
  •  

Řidiči zelených autobusů nejspíše nebudou ve středu nebudou stávkovat za vyšší mzdy. Kraji to již oznámila většina autobusových dopravců. Řidiči požadují vyšší platy podle nařízení vlády. Podle dopravců je mají, ale chtěli by ještě více.

Náměstek hejtmana Jaroslav Komínek řekl, že stávkovat nebudou řidiči tří ze čtyř dopravců, kteří pro kraj jezdí. „Čekáme na vyjádření společnosti Busline,“ vysvětlil. Ta zajišťuje v kraji polovinu spojů. Jezdí například na Ústecku. Třeba na Teplicku dopravu provozuje Arriva a její zaměstnanci stávkovat nebudou.

Vše vyvolalo loňské rozhodnutí vlády, že se řidičům zvýší minimální mzda na 98,1 koruny na hodinu. To prý nyní všichni mají, ale řidiči očekávali vyšší navýšení platů. Kraj tvrdí, že má s řidiči platné desetileté smlouvy a na platy může podle zákona přidat dopravci jen 5,7 milionu korun. Kolik dá dopravce řidičům nad stanovený limit, je jen na něm. „Nyní jednáme s dopravci o dodatcích, podle kterých bychom peníze poskytli,“ uvedl vedoucí odboru dopravy Jindřich Franěk. Pokud ve středu autobusy nevyjedou, dá kraj dopravci pokutu 1000 korun za neujetý kilometr. V případě Busline by sankce byla 35 milionů.

Kraj uvažuje, že by v budoucnu zřídil vlastní dopravní firmu, aby se již nikdy do podobné situace nedostal. S dopravci je ochotný se domluvit na ukončení současných smluv, ale potřebuje dva roky na přípravu svého řešení. Do autobusové dopravy ročně dává kolem 550 milionů korun.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*