Hosté v lázních často nemají platná víza

ilustr. obr.
  •  

Největším problémy s nelegálním pobytem na území Ústeckého kraje nemají na svědomí uprchlíci, ale lázeňští hosté v Teplicích a Dubí. Podle cizinecké policie tvořili více než polovinu případů, které museli v souvislosti s nelegálním pobytem řešit. Nejčastější státní příslušnost mají v bohatém Kuvajtu.

Podle šéfa cizinecké policie v Ústeckém kraji Pavla Češky zaznamenali celkem 767 případu nelegálního pobytu, Na lázeňské hosty připadá 433 případů. Z toho 301 zadržených cizinců bylo kuvajtské národnosti. Následují Ukrajinci, Afghánci a Vietnamci.

Problémem lázeňských hostů je skutečnost, že mají víza do České republiky jen na 90 dní. Jejich léčebný pobyt v lázních se protáhne a oni si svá víza neprodlouží – pobývají tak v ČE nelegálně. Často zde jsou s celou rodinou. S arabskými hosty souvisí i nárůst nelegálně pobývajících Filipínek, které sem přijíždí s těmito hosty. V arabských rodinách slouží často jako chůvy.

Migranti

Naopak minimální je takzvaná tranzitní migrace. Za loňský rok v kraji policisté zadrželi jen 86 migrantů. Kontroly dělají jak na autobusových a vlakových linkách, tak stavějí podezřelé automobily.

Takto se jim podařilo odhalit u Cínovce kamion ze Srbska, který se pokoušel pašovat obyvatele ze srbského uprchlického tábora do Německa. Kamion policisté při jeho první cestě zaznamenali na kamerách, a protože na Cínovec tranzitní doprava nesmí, zdál se jim podezřelý. Při další cestě již na něj čekali. V prostoru mezi nákladem našli 18 migrantů, nejčastěji z Pákistánu.

„Vypověděli, že za cestu dali 1300 eur,“ uvedl policista Daniel Franc. Řidič uvedl, že za jednoho člověka dostal 100 eur.

Také drogy

Během kontrol policisté v autobusu na lince Berlín – Vídeň zadrželi i drogového dealera. Upozornil na sebe, protože neměl cestovní doklad a při prohlídce u něho policisté našli menší množství drog. Více jich měl v zavazadlem, především amfetamin za zhruba jeden a půl milionu korun. Muž skončil ve vazbě.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*