Naši čtvrťáci v pravěku

  •  

V druhém pololetí čtvrté třídy se žáci ve vlastivědě ponořili do hluboké historie.  Po výkladu o tom, co to je vlastně minulost a současnost jsme se v kapitole o čase snažili přenést do dob dávno minulých a na časové přímce jsme se zastavili v pravěku.

Abychom si dobu skutečně prožili, přišli jsme do školy v kostýmech pravěkých lovců a jejich žen. Maminky, tatínkové i ostatní členové rodiny vydatně pomáhali, kromě kostýmů připravovali i ostatní potřebné pomůcky. A tak zanedlouho byla třída plná klacků, kamenů, kožešin a dalšího materiálu, který simuloval pravěké pomůcky pro výrobu nástrojů, nářadí, zbraní, ozdob, šperků i obleků.

Potom jsme se dali společně do práce. Pod šikovnýma rukama žáků se objevily pravěké sekery s topůrky z klacků a ostřím z kamene, umně vyrobené oštěpy, náhrdelníky z kostí ryb a kamenných ozdob. Ve vestibulu školy se objevilo obydlí pro pravěké lovce, sestavené z klacků, svázané provazy z lýka, vystlané suchou trávou a pokryté kožešinami. Žáci se ponořili do práce, a jak dny plynuly, přicházeli stále s novými a novými nápady a náměty a svoje práce stále zdokonalovali. Když přišel den hodnocení a ukončení projektu, všichni se radovali a byli pyšní na to, jak to dokázali. Byl ale i smutek nad tím, že vše už končí. A proto jsme se přesunuli do doby příchodu Slovanů na naše území s praotcem Čechem a pustili se do nové práce. Čeká nás prostorový model hory Říp, naše nejstarší minulost v pověstech.

Děkuji všem rodičům a ostatním, kteří se podíleli na naší společné práci.

Milena Hampejsová, třídní učitelka 4. B, Základní škola Antonína Sochora v Duchcově


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*