Nemocnice řeší nedostatek lékařů a sester

  •  

Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět páteřních nemocnic Ústeckého kraje, loni hospodařila se ziskem 6,6 milionů korun. To i přes to, že znatelně zvedla mzdy svým zaměstnancům. I tak se stejně jako další nemocnice v České republice potýká s nedostatkem lékařů a sester.

Podle ředitele KZ Petra Fialy je hospodaření společnosti v černých číslech již třetím rokem. „Daří se nám šetřit například při výběrových řízeních, kdy klademe důraz na cenu,“ uvedl. V loňském roce tak například nemocnice utratilo o 55 milionů méně oproti původně předpokládaným cenám. V plusu je všech pět nemocnic, nejlepší výsledek má největší Masarykova nemocnice.

Nejakutnějším problémem Krajské zdravotní je nedostatek lékařů a sester, což je problém celé České republiky. V současnosti KZ hledá 60 lékařů a 120 sester. Snaží se je motivovat různými příspěvky, úspěšný je i stipendijní program. „Nyní jsme například získali 33 budoucích sester,“ pochlubila se Krajská zdravotní.

Jednou z motivačních složek jsou mzdy, ty tvoří více než polovinu nákladů Krajské zdravotní. Na jejich zvýšení loni společnost dala 281 milionů korun. Průměrný hrubý výdělek lékaře KZ tak dosáhl 90 404 korun měsíčně, u sester je to 33 833 korun. KZ má 6700 zaměstnanců.

Společnost má řadu investičních plánů. V Ústí nad Labem jde o rekonstrukci dětského pavilonu D, projektová cena je 77 milionů korun. Ústecká onkologie V Podhájí také získá novou zateplenou fasádu s novými okny, rekonstrukcí projde onkologický stacionář, parkoviště a v areálu bude zřízena nemocniční lékárna. V rámci rozšíření statutu Centra vysoce specializované kardiovaskulární péče na Centrum komplexní kardiovaskulární péče vznikla potřeba rozšíření centrálních operačních sálů s náklady 600 milionů na samotnou stavbu i vybavení.

V Teplicích se připravuje výstavba nového pavilonu 4 operačních sálů a sterilizace za více než 200 milionů korun s předpokládaným dokončením v první polovině roku 2019 a vybudování nízkoprahového urgentního příjmu. Masivní investice míří i do Mostu a dalších nemocnic.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*