Odvolací soud zrušil tresty pro zastupitele Košťan

Soudcovské kladívko - Foto: Fotobanka Stock Exchange
  •  

Teprve u odvolacího soudu uspěla desítka bývalých i současných zastupitelů Košťan na Teplicku, které žaloba vinila za sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky za půl milionu korun. Okresní soud jim za to v roce 2015 udělil podmíněné tresty od šesti měsíců do dvou let. Nevyšší dostali členové hodnotící komise.

„Nedodrželi podmínky transparentnosti a sjednali neoprávněný prospěch před ostatními dodavateli a ekonomický prospěch,“ zdůvodnila tehdy rozsudek předsedkyně trestního senátu Dana Kolářová. Podle mluvčí krajského soudu Marcely Trejbalové ale zastupitelé, mezi kterými je i současný starosta Tomáš Sváda za volební stranu Naše Košťany a Střelná, v rozporu se zákonem nejednali. Rozsudek je pravomocný.

Odvolací soud očistil původně odsouzené po pěti letech. Košťany dostaly v roce 2012 tři nabídky od firem na vybudování dvou autobusových zastávek, chodníku a přechodu i osvětlení. Žádná nevyhovovala zadání, a proto radnice řízení zrušila a zakázku přímo zadala firmě s nejnižší cenou. Podle žaloby ji tím ti zastupitelé, kteří hlasovali pro, zvýhodnili.

Jak k dnešnímu rozsudku dodal starosta Tomáš Sváda, podle něj zakázku mohla obce udělit rovnou proto, že dosahovala zhruba půl milionu korun a radnice proto na ni nemusela vypisovat výběrové řízení.

ČRO Sever/L. Valášková


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*