FOTO: Z kosmu rovnou do teplických lázní

  •  

Ještě v březnu pracovali zhruba 400 kilometrů nad zemským povrchem. Po 165 dnech pobytu ve vesmíru přistáli členové 38. expedice na Zemi a nyní dorazili do Teplic. Kosmonauti Oleg Kotov, lékař a velitel mezinárodní vesmírné stanice, a Sergej Rjazanskij, lékař a palubní inženýr, nyní podstupují třítýdenní rekondici v teplických lázních. „Půl roku bez gravitace je pro tělo

nepředstavitelná zátěž. Z kostí odchází takřka okamžitě vápník, opěrný systém křehne, působení podléhá i svalstvo,“ přibližuje důsledky pobytu ve vesmíru Sergej Rjazanskij. „V podstatě stejně dlouhou dobu, jakou strávíme v kosmu, bychom měli i rehabilitovat,“ dodal. Výběr správného lázeňského zařízení podléhá přísným kritériím.

Z celé Evropy se do tohoto výběru dostalo pouze čtvero lázní a Teplice mezi nimi. „Od vzletu až po přistání je celá mise velký zážitek,“ popisuje dojmy Kotov. „Když projdeme novou zdravotnickou certifikací, budeme se znovu ucházet o účast na další expedici.“ Na otázku, zda by kývli na nabídku jednosměrné cesty na Mars bez návratu, odpověděl Rjazanskij: „Slovy našich psychologů, se kterými v plné míře souhlasím, tohle by normální člověk neudělal.“ Kotov i Rjazanskij, kteří si ve volném kosmu předávali olympijskou pochodeň, pořídili během své mise na mezinárodní vesmírné stanici ISS fotografie, které vystavují v lázních.

Nyní se už cítí velmi dobře. Vyrážejí na kolech po Teplicích a slovy uznání nešetřili ani nad hovězí svíčkovou s žemlovým knedlíkem a brusinkami.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*