Pozor na žloutenku, nakazit se lze kdekoli

  •  

Nemoc špinavých rukou se objevuje napříč celým Ústeckým krajem. Nejdříve byla zaznamenána v azylovém domě na Litoměřicku, dále pak v obdobném zařízení na Děčínsku. Potom se infekce rychle rozšířila do okresů Most, Teplice a hlavně Ústí nad Labem. Celkem prošlo letos Infekčním oddělením ústecké nemocnice na dvě stě nemocných s hepatitidou A, a to z celého kraje.

„Virem hepatitidy A se může nakazit každý. V posledních týdnech přicházejí do nemocnice i lidé, kteří nepocházejí z vyloučených lokalit, nevědí o žádném kontaktu s nemocným a jsou překvapeni, že se nakazili tzv. nemocí špinavých rukou“, říká primář Infekčního oddělení Pavel Dlouhý.

Na Infekčním oddělení Masarykovy nemocnice je průběžně hospitalizováno 30-40 osob s diagnózou virová hepatitida A. Průměrná délka hospitalizace je 14 dnů, následuje rekonvalescence trvající několik týdnů a zákaz námahy a sportu obvykle na 3 měsíce. Nejmladšímu pacientovi bylo 13 měsíců, nejstarší pacientce 73 let.

Nemoc špinavých rukou nejčastěji postihuje sociálně slabé. Ale žloutenkou se může nakazit kdokoli a kdekoli. Ke kontaktu s nemocí můžete přijít v městské hromadné dopravě, v obchodech nebo na ulici. Přibližně čtvrtina nemocných se nakazí náhodou.

Virus se vylučuje stolicí a vniká do těla ústy. Hygienici nabádají k umývání rukou teplou vodou a mýdlem po každé návštěvě toalety. Mezi příznaky nemoci patří zvýšená teplota, bolest svalů a kloubů, nevolnost a také zežloutnutí očního bělma a kůže.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*