Věžičky vydaly vzkaz z roku 1936

  •  

Teplické muzeum zveřejnilo obsah vzkazu z roku 1936. Vzkaz našli dělníci firmy Lasík při opravě střech Kolostůjových věžiček a to ve špičce jedné z nich. Dvě listiny při poslední opravě střechy, před 81 lety, uschoval do špičky správce zámku a řemeslníci. Oprava šindelových střech budovy z přelomu 16. a 17. století stojí 900 tisíc korun.

První z listů obsahuje seznam řemeslníků, kteří věžičky opravovali a stojí v něm, že doufají v lepší časy.

„Byla tu velká nezaměstnanost. Svou činnost tou dobou ukončilo na 40 podniků, mezi nimi i ty velké, jako například sklárny nebo strojírenské podniky. V roce 1935 byla bez práce zhruba pětina obyvatel okresu, tedy asi 24 tisíc lidí. Město vyplácelo podpory v nezaměstnanosti, dávalo jim i jídlo. Jenomže i městu pak tyto peníze chyběly. Sociální situace se odrazila ve volebních výsledcích,“ popsala pro Český rozhlas Sever tehdejší situaci kurátorka sbírek Pavlína Boušková.

Lidé viděli v sousedním silném Německu záchranu a podporu, takže pak ve volbách získala valnou většinu hlasů Sudetoněmecká strana Konráda Henleina.

Obsah druhého listu je psaný správcem zámku.

„List popisuje situaci ve 30. letech, celkovou nespokojenost jak s životní úrovní, tak s politickou situací a zejména obavy z další války. Vzkazy budoucím generacím byly složené v pouzdru z pravděpodobně balicího papíru. Podobné vzkazy do budoucnosti jsou podle historiků cenné právě proto, že podávají svědectví o době a pocitech tehdejších obyvatel,“ shrnul ředitel muzea Bohuslav Boček.

I z tohoto důvodu muzejníci do měděného pouzdra ve špici jedné z věžiček dali vlastní vzkaz, ve kterém ředitel Bohuslav Boček píše: „Situace v České republice je politicky nestabilní kvůli výsledku právě proběhlých parlamentních voleb, kdy zvítězily netradiční, populistické strany. Světem zmítá strach z terorismu a migrační katastrofy kvůli přílivu statisíců utečenců z převážně islámských zemí do Evropy.“

Široká veřejnost si tento nález může zdarma prohlédnout ve foyer teplického zámku, kde bude vystaven jako mimořádný exponát od 7. listopadu.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*