Ekologickými demonstracemi to tehdy začalo…

  •  

V Teplicích se bude vzpomínat, jak to všechno začalo. Při příležitosti 28. výročí ekologických demonstrací se uskuteční vzpomínková akce 11. listopadu na teplickém Benešově náměstí od 15:30 hodin.

„Jsme si vědomi, že celá republika je zvyklá připomínat si výročí 17. listopadu, kdy se v roce 1989 uskutečnila celostátní generální stávka, a tyto obrovské demonstrace napříč regiony zahájily pád tehdejšího vládního režimu. Rádi bychom ale všem připomněli, že právě v Teplicích to 11. 11. 1989 začalo,“ říká za organizátory Adam Souček.

Lidé se v Teplicích poprvé sešli k demonstracím již o týden dříve a původně protestovali proti neudržitelnému životnímu prostředí, kdy tehdejší smogové situace dosahovaly neuvěřitelných rozměrů.

„V té době bylo dokonce doporučováno nevycházet ven a nevětrat v bytech. Počet demonstrantů však postupně dosáhl takové výše, že tehdejší komunistické vedení teplického okresu poprvé připustilo shromáždění lidu na tehdejším zimním stadionu a přišlo na něj s demonstranty vyjednávat, což se do té doby nikde v tehdejší ČSSR nestalo (!) – a to vše ještě před 17. listopadem,“ dodává Adam Souček.

Při vzpomínkové akci na Benešově náměstí budou přítomni  i někteří účastníci tehdejších událostí, kteří by měli vystoupit a přiblížit tak současné generaci, jak to v listopadu ´89 opravdu začalo… Návazně proběhne odborná panelová diskuze v Teplické knihovně, kde bude reflektován vývoj ve společnosti po roce 1989.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*