Štěpán Sokol: Sporťák z televize si splnil dětský sen

  •  

Sympatický moderátor sportovních zpráv v televizi Nova Štěpán Sokol pochází z Ústí. Hraje podvodní ragby a má přítelkyni. Na domov nedá dopustit.  A jak to vlastně „dotáhl“ z rádia až do celoplošné televize?

Jak se z kluka z Ústí stane moderátor hlavních televizních sportovních zpráv?

Začínal jsem jako moderátor v Ústí v Hitrádiu FM, pak šel na Evropu 2 a Frekvenci 1, ale celou dobu mě to táhlo ke sportu a k tomu být sportovní komentátor. Ale práce v rádiu byla perfektní škola. Dobrá zkušenost přišla také později na Eurosportu, protože tam člověk pracuje, alespoň tady na české verzi, v takových řekněme „polních  podmínkách“, ale zpětně to vidím jako něco, co člověku v mnoha ohledech dost dalo. Poté přišla nabídka komentovat NHL a v té době také hokejovou extraligu na Nova Sport, což dělám dodneška i se Sportovními novinami. A tato kombinace je fajn.

Jaký sport v televizi nejraději komentujete a proč?

Jednoznačně hokej, především NHL. Hokej mám rád už odmalička, je to krásná hra, ve které se stále něco děje. A co se týká NHL, to je opravdu „jiná liga“, ta nejlepší na světě, tu člověk nemůže nemít rád.

Co pro vás znamená moderování hlavní sportovní relace v rámci Televizních novin?

Svým způsobem splnění dětského snu, což platí i o komentování hokeje. A také zajímavou práci, která mě baví, a to i díky tomu, že máme na Nově dobrou partu, na kterou se člověk těší.

Jak zprávy vlastně probíhají? Jsou tam nějaká úskalí, třeba čtecí zařízení? Stalo se někdy při živém vysílání něco, co vás vykolejilo? 

Jak říkáme u nás v redakci, zprávy, to je „živý organismus“, takže občas nějaké to překvapení přijde, ale s tím se musí počítat. A pravda je, že i čtecí zařízení, které se nepoužívá vždy, dokáže překvapit. Někdy i díky kolegům. Jednou jsem měl ve čtecím připraveno v textu „… basketbalisté Golden State zůstávají i nadále stoprocentní…“ a právě jeden z kolegů to ze srandy těsně před vysíláním přepsal na  „… basketbalisté Golden State zůstávají i nadále čtyřprocentní…“ už jsem tu čtyřku měl na jazyku, naštěstí mi to včas došlo, takže do vysílání šla věta tak, jak měla, ale pobavilo mě to.

Sportujete rád? Který sport máte nejraději?

Slovíčko miluju nepoužívám často, ale v tomhle případě to bude sedět. Aktivní sport miluju, hokej, florbal, kolo, lyže, plavání, potápění, asi není sport, který bych neměl rád.

A kde sportujete, když jste doma v Ústí?

S potápěči v Ústí chodíme na plaveckou halu na Klíši hrát podvodní rugby, což je sport, který skoro nikdo nezná. V Ústí chodím i na florbal a přes léto běhat, nebo na kolo, a to kamkoliv do přírody, kde je hezky.

V Rakousku jste měl vážnou nehodu na lyžích. Neodradila vás, lyžujete stále?

Nebyla zas tak vážná, lyžoval jsem už druhý den.

Jste původem z Ústí, jaký k němu máte vztah?

Ústí mám samozřejmě rád, i když dost věcí tady by se dalo a asi i mělo dělat jinak, ale to je jiná kapitola. Vždycky říkám, že Ústí nepatří mezi nejhezčí města, ale zato má krásný okolí.

Sledujete, když se do Ústí vracíte, jak se město mění?

Protože se do Ústí vracím celkem pravidelně, tak ano.

Bydlíte na Střekově. Máte třeba obavy, když se zvedá hladina Labe, protože z centrálního Ústí je na tom při povodních Střekov pokaždé nejhůř?

Na Střekově bydlím úplně nahoře, takže z vody v tomhle směru obavy nemám, ale samozřejmě že když se zvedá hladina, tak to příjemné není, ať už bydlíte kdekoliv.

A jaké bylo v Ústí dětství, kam jste nejčastěji chodil?

Nemám srovnání s dětstvím v jiném městě, takže nevím. Ale asi klasika, domů, do školy a s klukama za barák na hřiště, tam jsme byli furt.

Jaký jste byl jako žák? Byl jste už tehdy výřečný?

Samozřejmě vzorný (smích). Dělám si legraci, asi si s námi učitelé užili svoje, na druhou stranu, myslím, že jsme dokázali odhadnout, co ještě ano a co už ne. Na základní škole jsem toho moc nenamluvil, taky se pak spolužáci divili, do jakého oboru jsem se pustil. Od střední školy už to asi bylo jinak, to jsem potom naopak slyšel „já si říkal, že bys něco takového mohl dělat“.

Teď něco z vašeho soukromí… Jste zadaný a máte děti?

Přítelkyně tvrdí, že zadaný jsem, já tvrdím, že děti nemám (smích).

Máte více kamarádů v rodném městě, nebo teď už spíš v Praze?

Nejvíc asi v Ústí, ale jinak mám kamarády samozřejmě i v Praze a i v jiných městech.

Pendlujete mezí Ústím a Prahou … neuvažujete se trvale odstěhovat do Prahy?

Nejezdím denně, máme od TV Nova přímo na Barrandově k dispozici možnost ubytování, kde se s kolegy střídáme podle potřeby, takže o stěhování do Prahy nepřemýšlím. Navíc, pře-jet z jednoho konce Prahy na druhý kolikrát trvá stejně dlouho jako trasa Praha – Ústí.

Máte nějaké oblíbené místo, kam rád jezdíte – v Česku nebo v zahraničí?

Mám rád všechna krásná místa.

Kde se vidíte za pět let?

Bůh ví…


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*