V ústecké zoo budou možná muset utratit další žirafu

  •  

Dalšímu samci žirafy z ústecké zoologické zahrady utracení. Zdravý, skoro dva roky starý samec Enjoy nemůže zůstat ve stádu, ze kterého rodově pochází. A v jiné zoo pro něj místo není. Zvyšující se počet žiraf je problém všech evropských zoo.

„Žirafy jsou skupinová zvířata, a tím, že by byl Enjoy oddělený od stáda, by trpěl. Prostor tu ale pro všechny nemáme. Už jsme jednu žirafu museli utratit – poté, co jsme se snažili situaci řešit antikoncepcí, změnil samec Bastien úplně své chování, začal být agresivní na samice, a později i vůči chovatelům. Tak jsme ho museli utratit,“ popisuje situaci v zoo Českému rozhlasu chovatelka žiraf Michala Králová.

Složitou situaci chovu žiraf potvrzuje i ředitel pražské zoo. „Ve chvíli, kdy těm samcům nejde zajistit dobrou budoucnost, je na místě i úvaha o jejich utracení,“ říká Miroslav Bobek.

Existují čtyři způsoby, jak přebytek mláďat řešit – antikoncepce, kastrace, umístění do jiné zoo a poslední možností je eutanázie. O osudu žirafího samce z ústecké zoo rozhodne přibližně do půl roku koordinátor evropské asociace zoologických zahrad.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*