Ňuňák rakovinu neměl, zabila ho tasemnice

  •  

Ústecká zoologická zahrada provedla začátkem listopadu eutanazii samce orangutana bornejského Ňuňáka. Důvodem byl jeho zdravotní stav, který se od začátku roku 2017 postupně zhoršoval.

„Na konci července proběhlo v důkladné sonografické i rentgenové vyšetření v celkové narkóze, které odhalilo mnohočetné útvary v oblasti hrudní dutiny, vyšetření ostatních orgánů bylo bez patologického nálezu. Na základě dalších vyšetření pomocí zobrazovacích metod a krevních markerů byl diagnostikován karcinom plic. Byla nasazena léčba pomocí kortikoidů, které však pouze zmírňovaly bolesti a omezovaly zavodnění plic, jiná léčba v tomto stádiu nebyla možná. Bohužel, zdravotní stav Ňuňáka se v podzimních měsících rapidně zhoršil, proto bylo rozhodnuto o eutanazii,“ říká mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Po humánním uspání byly pod vedením berlínských kolegů odebrány vzorky z plicní tkáně pro následné potvrzení předběžné diagnózy. Celé plíce byly zasaženy kulovitými útvary z cca 90 %, což bylo příčinou obtíží při dýchání a dalších problémů.

Prvotní výsledky odhalily alveolární echinokokózu plic, která byla následně potvrzena i serologickým testem. Příčinou zdravotních problémů tedy nebyl adenokarcinom, ale tumory způsobené tasemnicí rodu Echinococcus. Na základě vyšetření v červenci 2017 nebylo možné tuto diagnózu stanovit, mohla ji určit až pitva a následná vyšetření vzorků.

„V případě tohoto parazita neexistuje žádná standardní účinná léčba, jedinou event. možností u lidí je chirurgické odstranění s nebezpečím následné kontaminace při poškození zapouzdřeného útvaru a následný přenos krevním řečištěm. K tomu je nutné přičíst doživotní podávání léčiv, která zabraňují dalšímu množení tohoto parazita. Vzhledem k rozsahu útvarů na plicích by u Ňuňáka toto řešení nepřipadalo ani teoreticky v úvahu,“ dodává Vrabcová.

Co se týče příčin, nelze s určitostí říci, jak k této nákaze u orangutana mohlo dojít. Jedná se o parazita, jehož vajíčka žijí v tenkém střevě šelem a jsou vylučována jejich trusem. Inkubační doba se uvádí 5-15 let, ale vzhledem k původu orangutana nelze ani vyloučit možnost přenosu z volné přírody. S určitostí nelze říct, zda byli nakaženi ostatní členové skupiny, tedy samice Ňuninka s šestiletou Cantik, popř. dva samci (Ámos a Budi), kteří z ústecké zoo již odešli. V každém případě bude po obdržení výsledků informován koordinátor Evropských chovných programů  a obě zoologické zahrady.

Ňuninka bude hned v lednu 2018 v celkové narkóze podrobena důkladnému sonografickému i rentgenovému vyšetření včetně odběru vzorků krve a dalších vzorků. Zatím probíhá trénink oddělování obou samic od sebe pro účely anestézie. Zároveň se čeká na poslední výsledky všech testů, které ještě v laboratořích probíhají.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*