Julius Payer má v Teplicích svůj pomník

  •  

Teplický rodák, polárník, horolezec a malíř má  svůj pomník. Poslední dílo zesnulého sochaře Jana Koblasy slavnostně odhalili v Teplicích 19. prosince. Pomník Julia Payera je umístěn v Šanovském parku na dohled od Payerova rodného domu, a jak vysvětluje Martin Ryba ze Spolku přátel Julia Payera, šlo o člověka velmi činorodého.

„On lezl po Alpách, kam byl tenkrát odvelen, má na svém kontě mnoho prvovýstupů. A protože tehdy vše souviselo se vším, tak si ho všimla armáda, a on se nechal naverbovat do polární expedice, a protože tenkrát nebyly fotoaparáty, tak se všechno malovalo a kreslilo. A v tom byl také výborný,“ vysvětluje pro Český rozhlas Ryba.

Pomník Julia Payera je jedním z posledních děl sochaře Jana Koblasy. Podle primátora Teplic a senátora Jaroslava Kubery z ODS je nutné si slavné rodáky připomínat.

„To, že jde o poslední dílo Jana Koblasy je velmi smutné, na druhou stranu je to obrovský bonus, protože turisté tu teď mají příležitost vidět poslední dílo světoznámého sochaře, a to je velmi zajímavé,“ dodává Kubera.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*