Nalezený granát musel zneškodnit pyrotechnik

  •  

Policejní pyrotechnik musel zasahovat u Rtyně nad Bílinou. Muž, který zde pomocí detektoru kovů hledal historické předměty, oznámil nález předmětu, který připomínal granát.

„V úterý odpoledne se na policii obrátil muž, který pomocí detektoru kovů našel poblíž Rtyně nad Bílinou předmět tvarem odpovídající granátu. Domněnku potvrdil i přivolaný policejní pyrotechnik, který nález označil jako německý dělostřelecký granát o průměru 75 mm používaný během 2. světové války. Pyrotechnik granát na místě řízenou explozí zneškodnil,“ popisuje mluvčí teplické policie Daniel Vítek.

Oznamovatel se zachoval správně, když s municí nehýbal, i několik desítek let staré výbušniny mohou při neodborné manipulaci explodovat.

„V případě nálezu věci, která tvarem a vzhledem odpovídá munici, doporučujeme s předmětem vůbec nehýbat a nedotýkat se ho. V blízkosti místa nálezu je vhodné umístit dobře viditelné označení a ustoupit do vzdálenosti několika desítek až stovek metrů. Teprve poté zavolejte na linku 158 a sdělte své jméno a příjmení, co jste našli a co nejpřesněji lokalizujte místo, kde se nacházíte. Zůstaňte na místě do příjezdu policistů a k označenému místu nikoho nepouštějte,“ dodává policejní mluvčí.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*