Muzeum v Krupce bude otevřené jen do konce ledna

  •  

Plánovaná rekonstrukce budovy muzea a realizace nového moderního hornického muzea v Krupce zavře muzeum až do roku 2020. Rekonstrukce bude trvat tři roky a předběžné náklady se odhadují na 70 miliónů korun.

„Do konce roku 2020 zde vznikne nová moderní expozice Hornického muzea Krupka, jehož součástí bude i stávající expozice Krupka a cín. Expozice Příroda severozápadních Čech bude v budoucnosti instalována na teplickém zámku. Změna expozic souvisí se snahou o jmenování Krupky v rámci společné sasko-české nominace Hornická kulturní krajina Krušnohoří/Erzgebirge na seznam kulturních památek UNESCO,“ říká Bohuslav Boček z regionálního muzea.

V rámci této rekonstrukce dojde k celkové modernizaci nejen objektu, ale zejména budou vytvořeny nové expozice se zaměřením na hornictví Krušných hor a jeho nejvýznamnější lokality, dále na historii Krupky, těžbu cínu a výrobky z něj a dalších zajímavých prvků.

„Tento záměr sebou nese i určitá negativa. Prostorově malé muzeum neumožňuje zachovat všechny stávající expozice a ty tak budou muset ustoupit novému, koncepčně ucelenému záměru. Jedná se o expozici přírody severozápadních Čech, která v době svého vzniku patřila mezi nejmodernější svého druhu a zejména o unikátní sbírku modelů hub, jíž podobnou vlastní pouze Národní muzeum v Praze a je momentálně nepřístupná. Nezbývá již moc času se na tyto dvě unikátní expozice podívat. Doba do uzavření muzea se krátí, nejzazším termínem je konec ledna 2018 a tak nezbývá než doufat, bude realizováno řešení, které by umožnilo tyto dvě expozice nově nainstalovat v teplickém muzeu,“ dodává Boček.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*