V ústecké zoo se narodilo první mládě roku 2018

  •  

Po loňském úspěšném odchovu kajmánků malých se Zoo Ústí nad Labem může pochlubit dalším významným mládětem. „Tím úspěšným druhem je korovec mexický,“ přibližuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Opět se jedná o ojedinělý odchov celoevropského významu, za posledních 12 měsíců jsou známy pouze tři další zoologické zahrady v Evropě, které uvádějí rozmnožení tohoto druhu.

Trio korovců mexických najdou návštěvníci v přízemí pavilonu exotária, i když u nich momentálně probíhá zimování, což znamená, že je v expozici vypnuto výhřevné světlo a teplota je udržována mezi 16 a 18°C.

„Tento klidový režim zde panuje zhruba od poloviny prosince do konce února, je to vlastně součást stimulace k páření a kladení vajec,“ vysvětluje chovatel František Šubík.

Kromě ojedinělého odchovu se mládě korovce mexického stalo v ústecké zoo zároveň prvním mládětem roku 2018. Je umístěno v samostatném teráriu v zázemí, takže návštěvníci jej bohužel neuvidí.

Jejich domovinou je západní pobřeží Mexika a Guatemaly, kde žijí v pouštních oblastech a v listnatých lesích. Největší zajímavostí je to, že patří k několika málo jedovatým ještěrům na světě, u kterých se vyskytují jedové žlázy. Jed korovci do rány nevstřikují jako jedovatí hadi, do těla kořisti jim stéká po mělce rýhovaných zubech spolu se slinami z ústní dutiny. V přírodě nemají mnoho přirozených nepřátel, ohrožuje je ztráta životního prostředí, lov, popř. požáry.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*