Záchranná služba otevřela nové operační středisko

  •  

Zdravotnická záchranná služba Ústeckého kraje otevřela nové celokrajské operační středisko. Ústecký kraj je třetím v Česku, který má středisko s novými technologiemi. Jeho vybudování stálo 62 milionů korun.

Moderní vybavení operátorům střediska umožní efektivnější a rychlejší příjem tísňových výzev a přehlednější operativní řízení výjezdových skupin krajských záchranářů. Pracoviště řídí 43 pozemních výjezdových skupin Rychlé lékařské pomoci a Rychlé zdravotnické pomoci, které vyjíždějí z 21 výjezdových základen rozmístěných po celém Ústeckém kraji.

Ročně středisko přijme, vyhodnotí a vyřeší více než 165 tisíc tísňových volání, tedy v průměru asi 19 přijatých tísňových volání za hodinu. Na základě těchto tísňových volání je následně realizováno více než 75 tisíc výjezdů krajských záchranářů ročně. Počet přijatých tísňových volání i počet výjezdů každý rok narůstá.

Díky propojení softwaru podle Šebesty dispečer ihned vidí místo, odkud člověk volá. „V případě pevné linky vidí přímo adresu, v případě mobilního telefonu vidíme buď bod, přes který telefonuje, nebo triangulaci bodů. Je to všechno rychlejší,“ řekl mluvčí krajské záchranky Pavel Šebesta. Každý dispečer má k dispozici čtyři monitory.

Operační středisko vzniklo v nové přístavbě. Stavba objektu stála 18 milionů korun a platil ji zřizovatel zdravotnické záchranné služby, tedy Ústecký kraj. Kompletní vybavení střediska stálo 44 milionů korun, 85 procent částky přispěla prostřednictvím Integrovaného operačního programu Evropská unie.

Záchranka (4) Záchranka (5) Záchranka Záchranka (3)


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*