Bílina uvažuje o výkupu problémových bytů

ilustr. obr.
  •  

Přes tři sta bytů nabízejí majitelé městu za více než šedesát milionů a cena není konečná. Výkup bytů ze soukromého vlastnictví do majetku města bylo hlavním tématem posledního veřejného setkání vedení města s občany. Výkupem by se dalo zabránit přílivu nepřizpůsobivých do města.

“Když neuděláme nic, situace se nezlepší. Ve výkupu vidíme jednu z možností, jak z nezanedbatelné části zabránit úplné devastaci některých domů a přistěhování se dalších problémových nájemníků. Nemáme žádný problém se starousedlíky, ale s těmi nově příchozími, kteří k Bílině nemají žádný vztah a neberou ji jako domov, proto se tu většina z nich nebude nikdy chovat slušně. Pokud se nám podaří byty vykoupit, bude to první krok, aby se v Bílině žilo lépe, aby odtud lidé neodcházeli,” uvedl starosta Oldřich Bubeníček.

Výkup bytů je součást projektu Bílina – bezpečné město, který dále zahrnuje i prevenci před sociálně-patologickými jevy, kontroly zneužívání sociálních dávek, dodržování veřejného pořádku a mnoho dalších opatření vedoucích ke zkvalitnění života ve městě.

“Jedná se o 353 bytů, které by město podle nabídky majitelů odkoupilo za 66 milionů korun. To je zatím jen nabídka, kterou nikdo doposud neakceptoval. V úvahu musíme vzít úvěry i zůstatky na účtech společenství vlastníků jednotek, kdy jsou úvěry zhruba o patnáct milionů vyšší než zůstatky. Další náklady představují rekonstrukce bytů, které jsou zdevastované. Ty by podle současných předpokladů měly činit celkem asi 41 až 45 milionů, přičemž by město mohlo získat na opravy až 30 milionů z dotací,” poskytl konkrétní údaje předseda komise pro výkup bytů Pavel Musil.

Záměr výkupu bytů podpořil také zástupce společnosti Newton Business Development, která vypracovala strategii poukazující na všechna pozitiva i negativa.

“Naše doporučení zní, aby město byty vykoupilo. Není žádná jiná síla, která by mohla do bytového fondu a do cenové politiky ekonomicky vstoupit. Pokud toto město neučiní, byty budou ve stále horším stavu, tím pádem budou pronajímány za nižší a nižší cenu. Obchodníci s bídou budou chtít vydělávat a nebudou do domů investovat, ty budou chátrat, až se zdevastují úplně,” upozornil David Průdek.

Na stavu problémových domů závisí i hodnota okolních nemovitostí. Jakmile budou byty v majetku města a budou bezproblémové, opět porostou i ceny okolních nemovitostí.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*