Fotbal reprezentuje město, ale to nás nepodporuje

  •  

Tepličtí fotbalisté na začátku jarní části ligy sice ještě nevyhráli, ale drží se v horní části tabulky. Vedení klubu by žlutomodré rádo vidělo v pohárové Evropě. Vše se ale podle předsedy představenstva Pavla Šedlbauera točí kolem peněz. Po odchodu klíčového hráče Martina Filla nebyly finance na nákup hvězdných posil.

První zápas po zimní přestávce doma na Stínadlech skončil remízou s Baníkem 0:0, a navíc dvě pro-hry v druhé části ligy. To asi není ten start, co jste si představoval?

Nedaří se nám proměňovat šance. To je trochu naše slabina. Je fakt, že jsme například s Baníkem měli tři vyložené šance, které jsme ale bohužel neproměnili.

Když nedáte gól, nemůžete vyhrát. To se do Teplic evropské poháry nevrátí…

To tak je. Já bych byl rád, kdyby se vrátily. Ale jsem si vědom toho, že v situaci, kdy nám odešel klíčový hráč, máme několik hráčů zraněných, nebyl pro nás začátek druhé půlky ligové soutěže vůbec jednoduchý. Bude obtížné se přiblížit pohárové Evropě, což je náš cíl.

Je to obtížné dostat se k evropským pohárům přes ligu…

Rozhodně. Mrzí mě hlavně vyřazení od Hradce Králové z MOL Cupu. To mě zklamalo hrozně. Pokud chceme do evropských pohárů, z MOL Cupu by byla cesta s trochou štěstí možná snazší. Za současné situace bude velmi složité se pohárové Evropě přiblížit z ligy, i když nic nevzdáváme. Odchod našeho záložníka Martina Filla, střelce pěti podzimních branek, situaci ještě ztížil.

Proč FK Teplice nenakoupil nějaké výrazné posily?

Rádi bychom za Martina Filla koupili adekvátní náhradu, ale momentálně na to v našem rozpočtu nejsou peníze. Dostal v Ostravě lepší finanční podmínky a my jsme ho nedokázali udržet. V letošním roce je potřeba investovat do vybudování umělé trávy v areálu stadionu, což je poměrně významná investice, stejně jako oprava severní tribuny, ke které také dojde, tudíž nemůžeme tolik investovat do hráčského kádru. Navíc jsme se opět nedohodli s městem. Kdyby se město s námi na výstavbě hřiště podílelo, mohli jsme dostat nějakou dotaci od státu. Jako soukromý subjekt ji nedostaneme. Město nám vždy slibuje nějaká řešení, ale nakonec vše odmítlo. Přitom na vyhlášení ankety Sportovce Teplicka jsme vyhráli snad všechny kategorie, reprezentujeme město, ale od města tu podporu nedostáváme.

Klub nedostává žádné dotace od města, případně kraje?

Od města dostáváme na mládež zhruba 1,5 milionu korun. Je to více než v minulosti, ale ve srovnání s jinými městy a kluby je to málo. Navíc táhneme sami celý stadion, ale i velkou část nákladů na mládež. Mládežnický fotbal nás stojí kolem 10 milionů a od města dostáváme 1,5 milionu, od kraje něco kolem 2 milionů. Já tady nechci brečet, ale klub, i když má ambice hrát evropské poháry, složitě shání peníze. Tohle by měli fanoušci vědět, když říkají, že AGC do toho má dát peníze, protože na to má. Ale já mám co dělat, abych AGC přesvědčil, aby do toho peníze dala. Jediný klub, který AGC ve světě podporuje, je FK Teplice. Ale tak to nemusí být napořád.

Takže na hvězdné posily nejsou peníze a co nějaká posila třeba ze zahraničí?

Na hvězdného zabijáka opravdu nemáme peníze. Ale třeba z Uruguaye přišel na zkoušku mladý střední útočník Yhojan Dias.  Uvidíme, jak se zapojí a prosadí.

Teplice si vychovávají hráče samy ve fotbalové akademii, ale co říkáte na myšlenku obnovení tréninkových center mládeže financovaných státem?

V Česku je v současné době osm Regionálních akademií, jejichž zakladateli jsou FAČR (Fotbalová asociace ČR), příslušný kraj a město. Máme logicky velký zájem, aby tato akademie byla v Teplicích, protože bude vychovávat talenty. FAČR to, zdá se, podporuje vzhledem k tradici fotbalu v Teplicích, ale opět je tady nezájem města, a tak je velká pravděpodobnost, že tato akademie u nás nebude. My jsme rozhodli o vytvoření Klubové fotbalové akademie, která by logicky navazovala na Regionální. Tím by byly vytvořeny skvělé podmínky pro výchovu mladých hráčů, a tím udržení špičkového fotbalu v Teplicích. Pokud ale bude pouze Klubová, kterou zajišťuje AGC, bude to samozřejmě výrazně horší. Zjednodušeně AGC financuje chod stadionu, profesionální fotbal a velkou část mládežnického fotbalu. Samozřejmě s pomocí sponzorů, kterým patří náš dík, ale ta část je přeci jen nesrovnatelně menší.  To prostě není fér, obzvlášť když v jiných městech to funguje.

Jak to funguje v jiných městech?

V Teplicích máme návštěvnost 4 tisíce lidí, což není úplně špatné. Zasažena tím, že táta někdy i s manželkou nebo dětmi jdou na fotbal, je nakonec celá rodina. Takže mluvíme o zásahu až 12 000 lidí, což je asi 20 procent obyvatel Teplic. Pro pětinu Tepličanů zajišťuje zábavu soukromý subjekt. Nic proti tomu, ale 20 procent přece není tak málo, aby to město přehlíželo a myslelo si, že si to v AGC nějak vyřešíme. Situace v jiných klubech je podstatně lepší. Udělali jsme si srovnání. Třeba řada klubů funguje v městském stadionu, tedy o údržbu a podobně se stará město. Je to třeba Ostrava, Karviná, Jablonec, Liberec… Olomouc dává klubu 150 až 180 milionů, Slovácko dalo 100 milionů na rekonstrukci stadionu, Plzeň 250 milionů…

To jsou fakta a tomu se dá těžko konkurovat. A Teplice?

Teplice nula. A jediné stadiony, které jsou v majetku klubů, jsou na Slávií, Spartě, ve Zlíně a v Teplicích. Se Spartou a Slavii se zatím nemůžeme finančně rovnat a stadion ve Zlíně nelze srovnat s naším ve všech parametrech.

Z toho plyne, že se snažíte jednat s městem, ale prostě to nejde?

Samozřejmě. Několikrát jsme tam měli prezentaci, jednání s panem primátorem …a nic z toho není.

A proč? V čem je problém?

Nevím. Naposledy jsem žádal město o podporu při získání dotace na umělou trávu na tréninkovém hřišti, které je důležité pro udržení Klubové fotbalové akademie. Jako soukromý subjekt dotaci nedostaneme. My jsme řekli, že to městu zaplatíme postupně, aby investice nebyla tak velkým finančním nárazem pro klub. Aby klub mohl financovat opravy, hráče, mládež… I to město odmítlo. Přitom garantem by bylo AGC, nikoli fotbalový klub. Jestli firmu, která je už řadu let vyhlašovaná nejlepším zaměstnavatelem kraje i republiky, považují za nevěrohodnou, já nevím… Ale na radnici je to neprůstřelné. A to je hodně špatné.

Jste dlouhodobým kritikem poměrů ve FAČR. Změnila se nějak situace po volbě nového předsedy?

FAČR mě přestala zajímat, protože vlastní činnost, která přísluší našemu klubu, je organizovaná LFA (Ligová fotbalová asociace). Od vzniku LFA, tedy od osamostatnění profesionálních fotbalových lig, je prostředí ligových soutěží lepší, než bylo. Není to dokonalé, ale jde to dobrým směrem.

Znamená to, že na vašem problému s FAČR, i když byl do jejího čela zvolený Martin Malík, se nic se nezměnilo?

Z mého pohledu zatím ne. Nikdy jsem s novým předsedou nemluvil, ale na Berberův aparát (Roman Berber, místopředseda FAČR) názor neměním. Je zprofanovaný a pochybuji, že se něco zásadního změní. Systém se vytvořil tak, že to ovládá Roman Berber dál. A to není dobře. Budu fandit panu Malíkovi, ať něco zásadního změní, ale bude to hodně těžké.

Jak chcete přilákat víc fanoušků na Stínadla?

Tím se zabýváme. Je ale jasné, že stadion plný nebude, protože je na velikost Teplic předimenzovaný. Ale dobrá hra a dobré výsledky fanoušky přilákají. Ale zase jsme u financování. Výsledky mohou být, když jsou finanční zdroje. Realizační team je na úrovni, čili záleží to na financích, které můžeme dát do A mužstva. Kdyby byly poháry, zvedne se návštěvnost. Základem je, že fotbal lidi musí bavit a pak přijdou.

Nedávno skončila olympiáda. Co říkáte výroku prezidenta olympijského výboru Thomase Bacha, že počítačové hry napodobující sporty se mohou teoreticky objevit v programu olympijských her? Jde ještě o sport?

Trochu jsem se zarazil, když jsem to slyšel. Nedokážu si to úplně představit. Možná vývoj půjde tímhle směrem, a pokud tak půjde, bude to přirozené a stejně s tím nic neuděláte.


  •  

1 komentář z Fotbal reprezentuje město, ale to nás nepodporuje

  1. Co pořád brečíte kolem města, Kubera nikdy na sport peníze nedával a dávat nebude, s tím musíte počítat a lovit peníze někde junde i mimo region. Jsou to spojené nádoby, nebudou poháry, nebudou peníze. S Berbrem taky nic neuděláte pokud neseženete podporu u jíných. Pak se nedivte penaltě v Jablonci.

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*