V Krupce otevřeli nové infocentrum

  •  

V létě 2016 byla zahájena stavba nového informačního centra v krupské Husitské ulici. Na místě, kde ještě nedávno stála ruina, z jejíhož středu rostly stromy, je dnes reprezentativní dům, který svým vzhledem zapadá do historické zástavby celé ulice. Celkové náklady na vybudování této budovy včetně jejího vybavení dosáhly více než 19,5 milionu korun.

Obyvatelé Krupky i návštěvníci tohoto historického hornického města tak budou moci využívat budovu, která jim přiblíží nejen historické, ale také současné krásy města a jeho okolí. Pod dohledem památkářů byly do nového objektu začleněny původní gotické sklepy i čelní kamenná stěna.

„Celá budova je koncipována jako multifunkční objekt, který bude využíván nejen jako klasické turistické centrum, které využije přízemní prostory, ale obsahuje také výstavní prostory odkazující na hornickou tradici regionu. Expozice obsahují dokumenty, nerosty i hornické vybavení, které návštěvníka seznámí s hornickou historií Krušných hor a samozřejmě celého krupského revíru. Součástí stavby jsou také konferenční a vzdělávací prostory, které budou sloužit každému, kdo o to projeví zájem. Otevírací doba informačního centra bude celoročně od úterý do neděle 9-17 hodin,“ říká Rostislav Kadlec, krupský zastupitel.

Infocentrum hornické krajiny Krupka bylo vystavěno jako součást sasko-českého vědeckého projektu ArchaeoMontan 2018, který mapuje historii středověkého hornictví na obou stranách Krušných hor. V rámci projektu byla v Krupce a v lesním terénu nad Krupkou vybudována také naučná stezka Po stopách horníků, která je již v provozu.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*