Velikonoce a letní sezóna v ústecké zoo

  •  

Měsíc duben každoročně přináší pro návštěvníky ústecké zoo pestrý program. Tím, že se letos oficiální začátek letní sezóny kříží s velikonočními svátky, je nabídka ještě bohatší.

„Letní sezóna v naší zoo začíná vždy s datem 1. dubna, kdy se prodlužuje otevírací, upravuje se vstupné a v provozu jsou oba vchody. Prodejna Sepilok, která nabízí velké množství propagačních materiálů a širokou škálu suvenýrů, je otevřena každý den. Zoovláček obvykle zahajuje svůj provoz během víkendů a svátků na začátku letní sezóny, ale letos kvůli dnům velikonočního volna vyjíždí již v pátek 30. března,“ vypočítává vedoucí návštěvnického servisu Andrea Balejová.

K velikonočním svátkům patří v zoo tradiční kvíz O vejce ptáka nandu, kdy během pěti dnů (29. 3. – 2. 4.) čeká návštěvníky u Venkovského dvorku 10 otázek zaměřených na vajíčka v říši zvířat, tedy nejen ptačích. Vylosovaný výherce získá skutečné vejce jihoamerického běžce nandu pampového, další čtyři balíčky s dárky a propagačními materiály. Všichni účastníci, kteří odevzdají v pokladně zoo soutěžní tiket, obdrží malou drobnost. Na Velikonoční pondělí (2. 4.) je pro návštěvníky připraven velikonoční enrichment u orangutanů, medvědů, surikat a slonů, v pravidelných časech předváděcích akcí.

„V areálu zoo je několik míst s možností občerstvení, o která se starají nájemci. Jedná se o dvě restaurace (horní Koliba a spodní Savana, která je otevřena celoročně), kiosky s občerstvením (Savanka s celoročním provozem, Pueblo u pavilonu exotária, cukrárna U geparda) a několik automatů se základním občerstvením,“ doplňuje tisková mluvčí zoo Věra Vrabcová.

V letní sezóně dochází k rozšíření nabídky komentovaných krmení a předváděcích akcí se zvířaty, které jsou pro návštěvníky příležitostí pozorovat je v akci a zároveň se dozvědět něco nového.

„Putování po zoo věnované předváděcím akcím jsou připravena od pátku 30. března, prvního velikonočního svátku. Bude probíhat pravidelné krmení u tuleňů či orangutanů, v pavilonu šelem chovatelé připravují medový strom pro malajské medvědy či zábavné krmení u surikat. Na procházku po horní části zoo se vydají slonice Kala a Delhi, ovšem v závislosti na počasí a jejich momentálním zdravotním stavu, odpoledne probíhá i jejich cvičení ve výběhu,“ vysvětluje Nikola Roštejnská.

„Při těchto aktivitách musíme samozřejmě vycházet z potřeb zvířat a jejich přirozeného chování, proto jsou většinou spojeny s krmením či hledáním oblíbené potravy, což souvisí s programem tzv. enrichmentu, tedy obohacení volného času zvířat chovaných v péči člověka. Naše zoo připravuje tyto akce pro návštěvníky od roku 1990, v průběhu let se samozřejmě mění. Pravidlem je, že jsou doplněny výkladem chovatelů či připraveným komentářem. Letos se návštěvníci mohou těšit i na několik novinek, ale ty budou připraveny až v dalších měsících, kdy bude příznivější počasí,“ připojuje se Věra Vrabcová.

Ještě zbývá dodat, že na některých místech zoo platí stavební omezení, např. je nepřístupné spodní patro pavilonu exotária z důvodů rekonstrukce vstupního prostoru, kde vznikají expozice pro nové druhy hadů.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*