Co udělat, aby z vašich cílů na 2018 nezbyly jen sny… 3. díl

  •  

Vy už za sebou máte prvních xy zrealizovaných akčních kroků podle sepsaného plánu. Řadu činností, které vás o kousek přiblížily k cíli. Možná už jste i párkrát museli pěkně zatnout zuby a vytáhnout svůj seznámek z peněženky nebo si 20x přečíst motto na mobilu či juknout na váš osobní „nakopávací“ inspirační obrázek na ploše vašeho PC. To je naprosto v pořádku a svědčí to o tom, že stále jdete dále, překonáváte překážky, udržujete směr k vysněnému cíli.

Abyste ve svém snažení vytrvali a nezabalili to po dalších nezdarech, vyzkoušejte následující:

  • Dělám to protože… Sepište své alespoň 20 důvodů, proč je pro Vás dosažení cíle důležité. Čím vás obohatí, co díky němu získáte, v čem vám pomůže, jak ho využijete dále, jakým způsobem ovlivní váš další život, život a možnosti vašich nejbližších.
  • Sněte! V „těžkých chvílích“ se vraťte ke své představě cíle. Vizualizujte si sebe, své okolí, rodinu, kolegy atd. Jak to bude vypadat, až budete v cíli – jak se budete cítit, jak bude vypadat váš život, co budete dělat, co bude jinak, co bude jinak pro vaše okolí, co dosažení cíle přinese vašim blízkým.
  • Ve dvou se to lépe táhne! Sežeňte akčního parťáka, kterého do svých cílů i kroků zapojíte. Někoho, kdo vám bude oporou, podporou ale i přísnou kontrolou během celé cesty. Pomůže vám udržet směr, podrží vás a připomene vám, proč jste se do toho všeho pustili, když vám bude docházet energie.
  • Zapojte rodinu, přátele či kolegy. Když své cíle a klíčové kroky „uveřejníte“, budete více motivovaní. Už samotná představa ztrapnění či selhání před ostatními vás dožene k akci.
  • Ranní připomenutí – když vstanete, zopákněte si své cíle spolu s mottem, řekněte si je před zrcadlem při ranní hygieně. Motto si zopakujte alespoň 5x.
  • Večerní připomenutí – před usnutím, si znovu své cíle a motto přečtěte, zrekapitulujte si v duchu, co jsme pro svůj cíl udělali daný den – byť by to byl jen miniaturní krůček. Přemýšlejte o tom, jaký krok uděláte následující den.

Celou dobu realizace jednotlivých kroků buďte připraveni na chvíle, kdy vám ubyde energie, pohasne nadšení, přijdou menší i větší klopýtnutí. To vše je naprosto přirozenou a nezbytnou součástí každé trnité cesty k cíli. Důležité je po každém pádu zatnout zuby, vstát a makat dál! Je třeba vizualizovat si cíl, to, co vše už jste pro svůj cíl udělali a obětovali, co se vám na této cestě již povedlo, v čem jste překonali sami sebe. Nesoustřeďte se na to, co se nepovedlo.

Pro vítězný hrdý pocit v cílové rovince se to prostě vyplatí. Kdybyste se k cíli dostali bez větší námahy a odříkání, jak moc byste si dosažení cíle vážili?

Téma cílů bych uzavřela mým oblíbeným citátem Henryho Forda: Jestli si myslíte, že to dokážete, anebo že to nedokážete, máte pravdu.

MÁME FLOW, MÁME OBROVSKÝ DAR.

Stále více a více si uvědomuji, jaký mám vlastně životní dar v tom, že dělám práci i jiné s ní související aktivity, která mě strašně baví. Že mě „práce“ dokáže pohltit na řadu hodin, aniž bych se pak cítila unavená, znechucená či naštvaná. A když naštvaná, tak hlavně kvůli tomu, že už s ní musím končit.

Ne každý pochopí, jak mě dokáže uspokojit víkend, když si sama vyrazím do nějakého penzionku a můžu od rána do noci makat, tvořit, psát, vzdělávat se a být pak šťastná a extrémně nabušená novou positivní energií.

Kdo to máte obdobně, asi víte, o čem mluvím. Hodně lidí ale neví, o čem mluvím. Stavy flow a pracovního uspokojení opravdu neprožívá úplně každý. Sama to považuji za úžasnou věc a těžce popsatelný stav zvláštního proudění myšlenek, naprosté koncentrace, uspokojení a maximálního nasazení všech znalostí a dovedností, které jsou pro danou aktivitu třeba. To se prostě musí zažít. J Máte ale i svá negativa…

Na základě koučování zjišťuji a utvrzuji se v tom, že mně podobní lidé se v principu potýkají se obdobnými překážkami a nepochopením ze strany svého okolí. Velice často z nejbližšího okolí. Především, pokud lidé kolem „jen“ chodí do práce, kde si odkroutí 8 hodin, po šichtě odhodí propisku, vypnou PC a prchají domů k televizi, a pokud dělají 30 minut přesčas, tak nadávají ještě týden.

Vnímám, že „my flowující“ máme občas slabé chvilky a tu a tam černé svědomí, a to bohužel hnedka 2x.

  1. Skrze mou práci trpí rodina či nejbližší. Nechápou mé dlouhodobé cíle, mé nasazení. Myslí si, že mi na nich nezáleží, vyčítají mi, že s nimi netrávím dostatek času… Já je ale přece rád mám.
  2. Kvůli mé rodině „šulím“ práci. Kdybych tak teď mohl ještě makat na realizaci svých nápadů a nebyl „omezován“. Místo návštěvy kina bych raději dotáhnul další část projektu. Ale i v kině si to můžu v hlavě proběhnout…

Musím říct, že je to pro mě velice zajímavé téma, a pere se s ním nejeden můj koučovaný, především z řad podnikatelů, majitelů firem i jednatelů. Ani nevíte, jak moc vám rozumím. Jsem ráda, že si plně uvědomujete obě strany mince, aktivně na této oblasti pracujete aktivně a hledáte balanc. Zároveň jste ale na své flow hrdí a ceníte si ho.

JEŠTĚ NÉÉÉ… 

Nemůžu, nejde to, pořádně to neumím, ještě nejsem dostatečně připraven, potřebuji přečíst další odborné knihy, navštívit ten či onen seminář, zítra je taky den, třeba mi to za týden půjde lépe, budu toho více vědět… Tušíte, kam tím mířím?

Výmluv, proč s něčím nezačít si dokážeme najít všichni spousty. Co raději změnit úhel pohledu a soustředit se na to, proč vlastně začít chci, jaký je můj hnací motor, čeho pak dosáhnu, co mi to přinese, jak mě to obohatí, jaké zkušeností či dovednosti a znalosti tím získám, jak se rozšíří můj obzor, jaké nové kontakty navážu, jak mě bude vnímat okolí, jak budu na sebe hrdý já sám….

Když se né a né do něčeho pustit, uvědomte si reálně, kde jste v dané věci nyní. Kolik času jste již věnovali přemýšlení o tom, kolik jste investovali do knih a kurzů, vyhledávání informací, vyptávání se lidí v okolí, diskuzí s kamarády a kolegy, čtení článků od odborníků atd. No, když se na to podíváte, tak už jste toho pro svůj záměr udělali celkem dost, že? Nebyla by škoda tento čas a energii jen tak ze strachu či nízké sebedůvěry zahodit?

V dalším kroku se přeneste ze současnosti o pár měsíců dále do budoucna. Představte si co možná nejpodrobněji, jak vypadá váš život právě díky tomu, že dneska začnete. Jak se tam cítíte, jak vypadáte, co umíte, co děláte a zvládáte?

Až oči otevřete, sepište si ihned plán, co uděláte ještě dnes, tento týden, následující 2 týdny, měsíc. Aktivity popište jasně a stručně. Ke konkrétním aktivitám si přiřaďte přesné datum, kdy to bude hotové, co k jednotlivým krokům potřebujete. Nezapomeňte si pak do plánu zanést i odměnu pro sebe za to, že ho pilně dodržujete. Takže, jděte na to!

Vyzkoušejte si moc koučování a posuňte svůj osobní i profesní život na vyšší level!

Více informací naleznete na:

www.houdkova-profikouc.cz

 

další články k zamyšlení si můžete přečíst na:

https://www.facebook.com/profi.kouc.Irena.Houdkova/


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*