Boží koupák, happeningy a Dominik Feri

Boží koupák. Foto: Redakce
  •  

Před měsícem proběhl v Zámecké zahradě festival Boží koupák. Jedním z jeho nepřehlédnutelných pořadatelů je student a teplický patriot Dominik Feri. V rámci jeho aktivit jsme mu položili několik otázek.

Na koupališti jste před měsícem uspořádali akci Boží koupák. Jak a kdy vás napadlo akci zorganizovat?

Chtěli jsme během Lázeňské vytvořit útočiště pro mladou generaci. Je mi 17 let, většina programu lázeňské mě příliš neoslovuje. Nejlepší je, když iniciativa vzejde přímo z cílové skupiny. Dům kultury přece nemůže dělat mejdan pro puberťáky. Nechtěli jsme ale dělat žádnou trucpárty někde za městem. Chtěli jsme absenci kulturního prostoru pro mladé vyřešit koncepčně, proto jsme spolupracovali s Domem kultury a městem Teplice. O podobné akci jsme se bavili už během minulé Lázeňské. Hrubou podobu jsme Božímu koupáku začali dávat až na podzim a naplno jej realizovat se začal až někdy v březnu.

Kdo stojí za organizací akce?

Podílelo se nás na něm dost. Fakt dost. Především lidé sdružení kolem Božáku. Dlouhodobě kolem něj existuje parta tvůrčích a aktivních lidí, takže zrealizovat podobnou akci tak bylo o něco lehčí. Hlavou celého projektu byl Jindřich Frankenfeld (Frank), jemuž jsem sekundoval já, Martin Miko (Čonin) a Martin Fuksa. Ale to je jenom organizační část. Do té tvůrčí se zapojili další. A bylo jich dost. Hudebníci, zvukaři produkční tým EyeEyeProduction, tým Excelent, kámoši, známí atd. Všem byly delegované dílčí úkony a každý byl za něco zodpovědný. To je ideální stav k tomu, aby se něco, pokazilo. Ale nakonec to dopadlo dobře.

Dominik Feri
Foto: Petr Hricko

Proč pro pořádání akcí využíváte zrovna toto místo?

V Teplicích s místem není příliš na výběr. Což má výhodu – aspoň nemůžete přebrat (smích). Na druhou stranu, akce pak musí reagovat na rozložení a tvářnost daného místa. Hledali jsme nějaký soukromý pozemek. Ne moc daleko od centra, ale zase lehce dostupný. Každého ihned napadne koupaliště v Zámecké. Plánujete v dohledné době něco podobného? Upřímně, bavilo nás to. Půjdeme do toho znova. Kdy, to ale ještě nevíme. Přes prázdniny se ale pokusíme narušit každoroční kulturní poušť uspořádáním Vexlpárty.

Mám rád, když párty není jen tuctová, ale nějakým způsobem tematicky zařazená (pokud to tedy není nějaký kýč či trapné téma). Téma vekslování táhne a retropárty jako alternativa rozhodně není na škodu. Nadto se nám pro akci podařilo získat skvělý prostor, jehož věhlas se nám snad podaří restaurovat – Becher’s Bar v Krušnohorském divadle. Takže 18. července se tam uvidíme.

Hodně se v rámci Teplic angažujete, čím se aktuálně zabýváte?

Pořád něčím. Na zítra se nám povedlo s klukama z Plaftormy B do Teplic pozvat architekta Miroslava Masáka, který navrhl Božák, a ten ve svém požehnaném věku ještě našel sílu k tomu, aby si připravil přednášku. Těším se jak malý kluk. Pak mě samozřejmě baví mě historie Teplic. Pátrám v neprobádaném a vytahuji věci ze zapomnění. Momentálně dohledávám pořadí šanovských starostů.

Málokdo ví, že taková funkce od března 1849 do roku 1895 existovala. Je to informace pro současnost malého významu, ale týká se to toho zapomnění, proti němuž se snažím bojovat. V těchto intencích myslím i na budoucnost, takže stále přispívám za podpory města jako jediný do fondů Státního okresního archivu Teplice. Dneska nikoho sbírka fotek ze stavby obchodních domů na náměstí zajímat nebude, ale za dvacet, třicet let určitě ano.

Už se také blíží komunální volby, jichž se budu jako nejmladší kandidát účastnit. Jsem rád, že jako teenager zachovávám chladnou hlavu a o to, jestli se do zastupitelstva dostanu mi zase až tolik nejde. Hlavně když půjdou lidé, nejenom mladí, volit a povede se upoutat pozornost na důležitá témata.

Pro mě se v případě neúspěchu nezmění nic, protože aktivní budu pořád stejně. Poslední dobou se také stále víc zaměřuji na veřejný prostor. Co by se kde dalo dělat, co je reálné, co by se dalo zkusit. Tuhle piknik, veřejné hraní, grilování v Zámecké. Je to skvělý trénink lidské obrazivosti. Takhle vlastně začíná většina věcí, v nichž jsem aktivní.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*