Jak se rodí kalendář Jednou stopou pro Kryštofa

Společné foto s Kryštůfkem.
  •  

I drsný motorkář může mít srdce na pravém místě a pomoci dobré věci.  Asi padesát se jich totiž sešlo v Informačním centru v Elektrárně Ledvice, kde měli zázemí pro focení kalendáře pro rok 2019.

Nástěnný kalendář „Jednou stopou pro Kryštofa“ je přitom charitativním počinem. Výtěžek z jeho prodeje totiž připadne rodičům handicapovaného Kryštofa z Krupky. Podobný kalendář „Jednou stopou pro Terezku“ vydaný motorkáři před dvěma lety finančně pomohl rodičům zdravotně postižené dívky.

„Po úspěšné pomoci Terezce z Teplic jsme se rozhodli vše zopakovat podobným způsobem. Zatímco tehdy na motorkách různých značek na momentkách s Terezkou pózovaly ženy, nyní tomu bylo naopak. Své stroje osedlali muži, to samé se týkalo momentek a závěrečné společné fotky s Kryštůfkem. Letos se fotilo hlavně v Dolech Bílina. Chceme tím ukázat, že doly a elektrárna patří neodmyslitelně k sobě, navíc chceme mít zcela jiné záběry, než předloni,“ říká hlavní organizátorka focení Kamila Češpivová, která pracuje v Elektrárně Ledvice.

Jako motorkářka stála před lety i u zrodu podzimního dvoudenního setkání motorkářů s názvem Energy Motoday, které se pravidelně, a letos již popáté, koná v Jesenici na Plzeňsku

Na dražbu kalendáře pro Terezku přitom „nerad“ vzpomíná Jiří Šinágl, ředitel ledvické elektrárny. Jako motorkář nemohl tehdy v Jesenici chybět, jenže místo toho, aby se sám mohl zapojit do dražby a získat tak kalendář za každou cenu pro sebe, byl pověřen rolí licitátora.

„Letos ze mne v žádném případě již vyvolávače neudělají, chci se zapojit do dražby a budu přihazovat, dokud to půjde,“ směje se Jiří Šinágl, který u nedělního focení „Jednou stopou pro Kryštofa“ rovněž nechyběl.

„I motorkáři mají srdce na pravém místě a dokáží pomoci dobré věci. Vím to, sám mezi ně patřím. Proto jsem neváhal dát souhlas k focení kalendáře pro Terezku a nyní pro Kryštofa s využitím elektrárenského zázemí.“

Devítiletý Kryštof žije se svými rodiči v Krupce na Teplicku. Narodil se v šesti měsících s vrozenou vývojovou vadou hydrocefalus, což je onemocnění, kdy dochází k nadměrnému hromadění mozkomíšního moku uvnitř lebky a mozku, a které se zpravidla řeší neurochirurgickou operací – zavedením tzv. shuntu (šantu), tedy hadičky, která odvádí mozkomíšní mok. Aby toho nebylo málo, v raném věku byl Kryštůfek několikrát napaden meningitidou a prodělal mozkovou obrnu.

„Je ale úžasným bojovníkem, který má rád svět kolem sebe, a my bojujeme a radujeme se s ním. Co říci k aktivitě čezáckých motorkářů? Nemáme slov, naše veliké díky se jimi nedá dost dobře vyjádřit. Dvakrát do roka jezdíme s Kryštůfkem do lázní na různé terapie, které mu velice pomáhají. Není to vůbec levná záležitost, takže finanční prostředky získané prodejem kalendáře určitě smysluplně zhodnotíme,“ shodli se dojatí rodiče.

Kromě dvanácti modelů, přijeli na motorkách do Informačního centra podpořit Kryštofa další desítky zaměstnanců, včetně životních partnerů a dětí.

Speciální motorka byla připravena i pro Kryštůfka. Na snímku ji „kočíruje“ společně s tatínkem Miroslavem, maminkou Lucií a dalším nepostradatelným členem rodiny – Nemesis, fenkou královského pudla. S Kryštůfkem je spjata od svého štěněčího věku a má statut asistenčního psa.

Všechny silné „mašiny“ se Kryštůfkovi velice líbily. Na snímku si je prohlíží s tatínkem Miroslavem.

Text k foto: ČEZ, Ota Schnepp

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*