Proboštov krášlí nové stromy

Foto: Ota Schnepp
  •  

Dvě lípy srdčité, zasadily děti z MŠ Pastelka a žáci 4. B ze ZŠ Proboštov v ulici Kpt. Jaroše. Oba stromy porostou u pomníku se jmény devíti místních občanů, obětí nacismu v letech 1938 až 1945. Lípy navíc doplňují výsadbu dalších třinácti stromů, kterými jsou javory mléče a které v poslední době v obci také přibyly. Obci přispěla na výsadbu nové zeleně Nadace ČEZ v rámci grantu Stromy částkou 110 250 korun.

„Výsadba v parkovacích zálivech ulice Kpt. Jaroše má hned několik praktických počinů. Jednak se vylepší estetický vzhled celé ulice a zároveň se tak zlepší i životní prostředí v obci, protože kde je zeleň, tam se lépe dýchá i žije. Až stromy zmohutní a zkošatí, budou vrhat příjemný stín na chodník,“ řekla Jana Čermáková, starostka Proboštova.

Obec na doporučení odborníka zvolila javory jako nejméně náročnou zeleň na následné udržování a budoucí péči. Jen u pomníku obětem nacismu, kde už teď rostou mohutné lípy, přibyly na doplnění dvě další tak, aby celá linie nebyla narušena.

„Už jsme se setkali s příznivými ohlasy obyvatel, novou zeleň si pochvalují, líbí se jim.  Jsme rádi, že díky Nadaci jsme ji mohli vysadit,“ dodala ještě starostka.

Grantové řízení Stromy je zaměřeno na zlepšení životního prostředí prostřednictvím podpory liniové výsadby stromů a nadace ji vyhlašuje už poosmé.

„Podpora se týká třeba i výsadby galeriové zeleně podél vodotečí a návesních nádrží,“ říká Michaela Ziková, ředitelka Nadace ČEZ.  Kdo si nestihli zažádat o grant n jaře, tak může na podzim. „Druhé kolo přijímání žádostí do grantového řízení Stromy běží od 1. června a uzávěrka je 31. července. „Každá obec může o příspěvek požádat jednou za rok, maximální výše grantu činí 150 000 korun,“ uzavřela Michaela Ziková.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*