FOTO: Dlouhý, Široký a Bystrozraký v Arkadii

Foto: Josef Hon
  •  

Dramatická výchova má v Arkadii letitou tradici. Zpravidla šlo o inscenace připravené ve škole Arkadie, tentokrát se ale do ochotničení pustili dospělí klienti stacionáře na Novoveské.

Scénář vtipně napsaný na námět známé pohádky byl kolektivním dílem, režie se chopila „šéfka stacíku“ Zuzka Nétková, inspicienty se stali všechny pracovnice stacionáře, hudebního doprovodu se chopila se vší graciézností Dáda (všechny pak dohromady byly po celé představení intenzivními nápovědkami) a herecké role obsadila dvacítka klientů. Svou roličku, šitou na tělo, dostal opravdu každý. Veřejné generálce, které se zúčastnili někteří zaměstnanci Arkadie, předcházelo intenzivní zkoušení, ale také vlastnoruční příprava kostýmů a kulis. Přípravou na premiéru žil celý stacionář.

A pak už přišel den D. Dopoledne již zmíněná veřejná generálka a odpoledne konečně premiéra. Všechno jak má být. Každý dostal vtipnou vstupenku, herci hráli jak o život (stejně tak napovídaly nápovědky), publikum aplaudovalo a v závěru dostala režisérka kytičku a herecký soubor zmrzlinu, bábovku a ještě řadu dobrot. Teď jen pilovat, cvičit hlasitost projevu, aby mohli opustit domovskou scénu stacionáře a vydat se na prkna, která znamenají svět. Nabízí se festivaly integrace a přehlídky, na které jim již cestu prošlapali mladší kamarádi ze školy. Tak jim držme palce.

Josef Hon


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*