Tomáš Zíka: Spolu změníme Senát

  •  

Nekvalitní zákony přijaté parlamentem, které komplikují život občanům, ale i městům a obcím, chce změnit dubský radní za KSČM Tomáš Zíka. „O nás nesmějí rozhodovat jiní od stolu,“ říká. Proto se rozhodl vstoupit do klání o senátorské křeslo na Teplicku.

Proč jste se rozhodl kandidovat do Senátu na Teplicku?

Jsme dnes a denně svědky toho, že za nás rozhodují jiní. Vytvářejí zákony od stolu, povětšinou vzdáleni realitě. Mnozí zákonodárci již několikáté volební období ve sněmovně za sebou. Proto jsem přijal kandidaturu do Senátu, abychom spolu změnili Senát.

Vrháte se do boje proti kandidátovi, který zastupuje Teplicko v Senátu od roku 2000, není to hendikep?

Nevnímám to jako hendikep. Je to samozřejmě mnohem těžší, než kandidovat oproti nováčkům, ale z mé strany je to spíše snaha o narušení procesu doživotních funkcí… Když jste někde dlouho, můžete zakrnět nebo vás systém semele. Proto by si Teplicko zasloužilo v Senátu novou krev.

Může být to, že jste z Dubí, a nikoli z Teplic v kandidatuře výhoda?

Těžko říci, zda li výhoda, či nevýhoda. Samozřejmě, když žije kandidát na senátora ve větším městě, je politicky či veřejně činný, pak má jistou výhodu v počtu spoluobčanů, kteří by ho mohli potencionálně volit. A je dobře známo, že převážná část voličů volebního obvodu č. 32 tvoří právě Teplice. Doufám však, že lidé budou volit svého senátora podle toho, co jim nabízí za program, co chce v Senátu prosazovat. Věřím, že konec takzvané pozitivní diskriminace těch, kteří nechtějí pracovat a sociální systém jen zneužívají, nebo například podpora rodičů samoživitelů, což prosazuji, osloví obyvatele v celém našem senátním obvodu.

Jaký vztah vlastně máte k Teplicku? Vnímáte problémy jednotlivých obcí a lokalit?

Teplicko je moje srdcová záležitost. Narodil jsem se sice ve staré mostecké nemocnici, ale odtud si mě rodiče odnesli rovnou do Krupky. Zde jsem žil zhruba dvacet let. Pak chvilku v Teplicích a posledních bezmála osmnáct let je mým domovem Dubí. Od svých 18 let až do roku 1997 jsem se živil v několika profesích jako zaměstnanec a od té doby až do současnosti jako osoba samostatně výdělečně činná. Já raději používám výraz drobný živnostník. A právě proto, že celý svůj dosavadní život se pohybuji převážně na území Teplicka, mezi obyčejnými lidmi, velmi citlivě vnímám jejich každodenní starosti a s tím i spojené problémy jednotlivých obcí.

Co byste chtěl v Senátu prosazovat?

Bohužel je toho, co bych rád prosazoval, či změnil, velmi mnoho. Od samotného množství funkčních období senátorů i poslanců až po kumulaci funkcí politiků. Rád bych se věnoval tématům samoživitelů, příspěvků státu na zdravotní pomůcky, výši úhrad pojišťoven na zdraví pojištěnců a hrazeným úkonům… Ale nebojím se i témat, která jsou na české politické scéně tabu. Ať už jde o zneužívání sociálních dávek, prostituce a jiných velmi důležitých témat.

Jsou nějaké konkrétní zákony, které považujete za špatné a budete je chtít napravit?

Určitě v našem zákonodárství bylo odsouhlaseno několik zákonů, které nejen obcím a městům, ale i samotným občanům velmi komplikují život. Namátkou stavební zákon. Ale samozřejmě to je náplň práce senátorů, jak já říkám v „blbuvzdorném“ orgánu, který je pojistkou proti špatné legislativě.

Dubí, E55, prostituce, kriminalita – je podle vás legislativa v tomto ohledu narovnaná?

Mrzí mě, že je stále naše krásné, vzkvétající Dubí vnímáno jako doupě poskytování sexuálních služeb. A to je jeden z velkých a určitě nejen místních problémů zákonodárců. Od roku 1989 se nenašla jediná vláda, jediný parlament, který by nalezl dostatek odvahy a správně tento nelegální obchod s lidmi pojmenoval. Takže u nás vlastně oficiálně prostituce není. Tudíž s ní, nebo spíše proti ní vyšší zákonodárci nebojují. Tento problém tak zůstává na bedrech místních zastupitelstev, která nemají dostatek legislativně právních nástrojů. A tak – jako zrovna u nás v Dubí – je možné vydat pouze místní vyhlášku o „ zákazu poskytování sexuálních služeb“. A ruku v ruce s tímto jde samozřejmě kriminalita. Bohudík díky městské policii máme relativně na území Dubí velmi nízkou kriminalitu. Nicméně město to stojí obrovské finanční prostředky, které by se daly použít na jiné potřebné věci. Ale zde opět narážíme na problém státu – městská policie z větší části supluje práci státní policie. A to je velmi špatně.

Jak vy osobně a jak zastupitelstvo Dubí vnímáte kauzu těžby lithia na Cínovci?

Tato kauza, která vyplavala na povrch těsně před volbami do Poslanecké sněmovny a hned po nich zmizela z mediálního světa, má mnoho úhlů pohledu. Pro mne ať už jako občana, či místního politika je ale nejdůležitější hledisko „ekologie“ případné těžby lithia. A pro tu jsme udělali ať už jako radní, či jako zastupitelé vše, co se dalo. Je otázkou zdali se bude těžit, kdo bude těžit, a samozřejmě abychom jako stát na této případné těžbě získali co nejvíce.

O prázdninách hýbal veřejným míněním na Teplicku incident na koupališti v Dubí. Jak se na něj díváte vy?

Nebyl jsem přímým svědkem tohoto smutného a na Teplicku bohužel ne ojedinělého případu mezi dvěma skupinkami obyvatelstva. Je velmi alarmující stále narůstající agresivita mezi lidmi.

Ale řekněme si to zcela upřímně, kdo vztahy ve společnosti dovedl až sem?! Nebyly to náhodou porevoluční, polistopadové vlády?! Ty učily tzv. nepřizpůsobilé spoluobčany jejich právům, jejich nárokům, ale nějak jim pozapomněli říci i o jejich povinnostech. A tak tu dnes máme generaci, která nechodí do práce, děti nechodí do škol. Jediné, kam rádi chodí, jsou úřady vyplácející jim nehorázné sumy peněz.

A vrcholem všeho je snad to, že i když nepracují celý život, jejich důchod se vypočítá ze štědrosti státu, a je tak mnohdy vyšší než důchod celoživotně pracujících.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*