160. výročí založení Ústecko – teplické dráhy

Zdroj: Regionální muzeum Teplice
  •  

V letošním roce si připomínáme 160. výročí založení Ústecko – teplické dráhy. Exponát měsíce září v teplickém muzeu proto představuje několik předmětů s přímým vztahem k Ústecko – teplické dráze, které se nacházejí v historické sbírce Regionálního muzea v Teplicích.

Soukromá železniční společnost Ústecko – teplická dráha (k. k. privilegierte Ausig – Teplitzer Eisenbahn – Gesellschaft neboli A. T. E.) vznikla z podnětu těžařů a průmyslníků v teplické pánvi, kteří měli zájem o vývoz uhlí do Německa. Její vznik znamenal zásadní průlom v oblasti dopravy zboží a osob v teplickém regionu.

V květnu 1858 těsně před zahájením lázeňské sezóny v Teplicích byla Ústecko – teplická železnice slavnostně otevřena, hlavní sídlem společnosti byly Teplice. Umožnila tak hromadnou osobní a nákladní dopravu a zlepšila možnosti přepravy lázeňských hostů. V roce 1923 byla zestátněna a její tratě převzaly Československé státní dráhy.

Všechny tratě, budované A. T. E., jsou i nadále v provozu, hlavní trať funguje jako nejdůležitější železnice, spojující města mezi Ústím n. L. a Chomutovem. Exponáte měsíce září si můžete prohlédnout ve foyer teplického zámku. Vstup je zdarma.

Regionální muzeum Teplice


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*