V Teplicích světová premiéra, kde zahraje i Pavel Šporcl

Foto: SČF
  •  

Novinku argentinského skladatele Daniela Doury představí světová premiéra v podání Severočeské filharmonie Teplice a Českého filharmonického sboru Brno. Sinfonía Argentina zazní v Teplicích, Praze a Mnichově. V rámci premiérového turné vystoupí také houslový virtuos Pavel Šporcl s Koncertem pro housle a orchestr a moll, op. 53 Antonína Dvořáka.

„Sinfonía Argentina je výjimečné dílo oslavující národy, zemi a přírodu Argentiny. Je to ale zároveň symfonie s humánní myšlenkou a nadčasovým poselstvím, které oslovují posluchače napříč kontinenty,“ přibližuje dirigent Roberto Montenegro, pod jehož vedením symfonie zazní.

V rámci premiérového turné se uskuteční tři koncerty – v Teplicích, v Praze a v Mnichově. Do Teplic přijedou přední argentinský hudební skladatel Daniel Doura a uznávaný argentinský spisovatel a básník Alejandro Roemmers, na jehož text byla symfonie zkomponována.

„Roberta Montenegra znám, dokonce jsme se před lety potkali na festivalu Smetanova Litomyšl. Na pódiu se ale společně setkáme poprvé a já se velmi těším,“ říká houslový virtuos Pavel Šporcl, kterého již brzy čekají první společné zkoušky.

„Velmi si vážíme toho, že nám byla svěřena světová premiéra takto rozsáhlého a interpretačně velmi náročného díla. Koncerty navazujeme na naše turné po Jižní Americe v roce 2017 a věřím, že se nejedná o poslední spolupráci,“ dodává ředitel Severočeské filharmonie Teplice Roman Dietz.

Koncert v Teplicích se koná 18. října v Koncertním sále Domu kultury, v 19:00 hodin. Pražský koncert se uskuteční 3. listopadu ve Smetanově síni Obecního domu.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*