Série testování na HIV je u konce, pokračovat bude i příští rok

  •  

Onemocněných HIV a syfilidou v posledních letech v České republice přibývá. Pro léčbu je nutná brzká diagnostika. V Ústí nad Labem měli zájemci z řad veřejnosti šanci otestovat se právě na HIV a syfilis.

První letošní testování pořádané Českou společností AIDS pomoc ve spolupráci s Místní skupinou Českého červeného kříže Novosedlice Dubí Proboštov (MS ČČK NDP) proběhlo v červnu před ústeckým nádražím. Od té doby se akce pořádala až do října vždy druhé úterý v měsíci v Ústí nad Labem a na konci června jednou i v Teplicích.

„Před ústeckým nádražím stál sanitní vůz, ve kterém zdravotní sestřička odebírala zájemcům vzorek krve z prstu a prováděla rychlotest na HIV a syfilis. Před testováním museli zájemci vyplnit internetový dotazník o svém sexuálním životě, který pomáhal při diagnostice. Testování probíhalo zcela zdarma a zájemců přišlo opravdu dost. Šesti testování se zúčastnilo zhruba 160 lidí,“ popisuje Jiří Michal, tiskový mluvčí MS ČČK NDP.

Zároveň městem procházeli dobrovolníci z řad MS ČČK NDP v již známých kostýmech růžových prezervativů a poučovali o prevenci před nakažením, rozdávali prezervativy a letáčky a doporučovali osloveným návštěvu sanitky.

„Po letošních zkušenostech jsme se rozhodli, že sérii testování zopakujeme i v příštím roce a doufáme, že o něj bude minimálně stejný zájem jako letos,“ dodává Jiří Michal.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*