Ředitel gymnázia musí vysvětlit svůj komentář o prezidentovi

  •  

Ředitel gymnázia v Teplicích Zdeněk Bergman bude muset vysvětlit vedení Ústeckého kraje komentář, který zveřejnil na svém facebookovém profilu. V reakci na vulgární výroky prezidenta Miloše Zemana v Českém rozhlase napsal, že uložil školníkovi, aby portréty prezidenta zahrabal do kompostu. Poslankyně SPD a krajská zastupitelka Tereza Hyťhová chce, aby ve funkci ředitele gymnázia, jehož zřizovatelem je Ústecký kraj, skončil.

„Dnes mi přišel email, kde mě vedoucí odboru školství zve, abych přišel ve čtvrtek do kanceláře náměstka hejtmana pro školství Petra Šmída. Krajský úřad je můj nadřízený orgán, který mě do funkce ředitele jmenuje, i mě z ní může odvolat,“ řekl Zdeněk Bergman.

Krajský úřad se výrokem ředitele bude zabývat tento týden. Stížnost na něj totiž přišla od jednoho obyvatele Teplic, který podal na zdejší magistrát návrh na Bergmanovo odvolání. Město stížnost postoupilo krajskému úřadu, coby zřizovateli gymnázia. „Distancuji se od názoru a vyjádření ředitele teplického gymnázia. Jsem přesvědčena o tom, že je naprosto nevhodné, aby se tímto způsobem prezentoval ředitel školy, ať je jeho osobní názor na prezidenta ČR jakýkoliv. Považuji to za profesní selhání a špatný vzor žákům. Takový člověk nemá na pozici ředitele absolutně co dělat. Tuto kauzu řešíme v rámci Ústeckého kraje,“ napsala na svém profilu poslankyně SPD a krajská zastupitelka Tereza Hyťhová.

„Ústecký kraj je s celou věcí obeznámen, v tomto týdnu se vedení kraje sejde s panem ředitelem, aby mohl své jednání vysvětlit. Podle našich informací došlo pouze k písemnému, ač nevhodnému, vyjádření a popsaný skutek se nestal. K dnešnímu dni jsme přijali jeden návrh na odvolání, který podal občan Teplic a který nám jako zřizovateli postoupil teplický magistrát,“ uvedla mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

„Není dle mého názoru možné, aby ředitel krajské příspěvkové organizace, který má být navíc vzorem pro své žáky, takto nevhodně veřejně vyjadřoval své názory směrem k hlavě státu. Musím říct, že je mi lhostejné, zda by se prezident jmenoval Havel, Klaus, Zeman nebo Drahoš. Je to nepřípustné a ředitel by se měl za své jednání veřejně omluvit,“ dodává náměstek hejtmana pro školství Petr Šmíd.

Jmenování i odvolání ředitelů příspěvkových organizací je zcela v kompetenci Rady Ústeckého kraje. K odvolání se přistupuje v případě, že ze strany ředitele dojde k zvlášť závažnému a kvalifikovanému porušení pracovních činností. Teplické gymnázium patří dlouhodobě k nejlepším středním školám v Ústeckém kraji.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*