Ústecká zoo hlásí opičí babyboom

  •  

Primáti v ústecké zoologické zahradě se rozrostli hned o tři jedince. Nejprve se narodilo mládě guerézám pláštíkovým, pak hned mandrilům rýholícím a nakonec bodovaly opět guerézy.

„Počátky chovu mandrilů rýholících v naší zoo se datují již k roku 1967, chov pokračuje bez přestávky až do současnosti. Současný vůdce skupiny Albert je v pořadí pouze třetím chovným samcem v historii, což svědčí o kvalitní péči a o tom, že se těmto vzácným primátům v naší zoo daří,“ vysvětluje tisková mluvčí Věra Vrabcová.

„Také naše skupina elegantních gueréz pláštíkových je hodně početná, s posledními dvěma mláďaty chováme celkem 12 jedinců. I guerézy jsou dlouholetými obyvateli naší zoo, záznamy hovoří o 80. letech minulého století. V současné době tvoří základ skupiny samec Kasalo, který k nám přišel v roce 2011 ze Zoo Bojnice, a tři dospělé samice, zbytek jsou odchovaná mláďata různého stáří,“ popisuje chovatelka Petra Paulová.

Obě samičky mandrilů rýholících Doris i Šárka, mají s mateřskými povinnostmi zkušenosti, takže se o své potomky pečlivě starají, v jejich náruči je v prvních dnech vidět pouze bílá hlavička. „Zpočátku je těžké vypozorovat pohlaví nových mláďat, je to o trpělivosti a zkušenostech. Nyní už víme, že starší mládě je sameček a mladší samička,“ vysvětluje chovatelka Šárka Bělková. „Zajímavé je také sledovat, jak mláďata v průběhu prvních cca šesti měsíců života přebarvují. Narodí se sněhově bílá, s krátkou, trochu kudrnatou srstí. Po několika týdnech začnou tmavnout a zhruba v půl roce je jejich zbarvení stejné jako u dospělých jedinců,“ doplňuje.

I guerézy budí svým vzhledem pozornost návštěvníků, jejich dlouhé bílé chlupy na zádech při skocích vlají a zvířata vypadají velice elegantně.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*