Žlutomodrá splněná přání udělala radost kvadruplegičce Ditě

Foto: fkteplice.cz
  •  

Žlutomodrá splněná přání je název charitativního projektu FK Teplice, který se od letošní sezóny snaží naplňovat naše motto „FK Teplice více než fotbal…“. Snaží se zejména potěšit ty, kteří hrdinsky bojují s nástrahami osudu, ať již se jedná o vážnou nemoc, handicap či to, že nepoznali nebo přišli o své rodinné zázemí.

Stoprocentně to platí i o kvadruplegičce Ditě Horochovské. Dita je sympatická mladá žena, která se stále na něco těší. Její pozitivní přístup k životu byl zřejmý i z jejich slov, když představila svůj životní příběh: „Já sama mám obrovskou výhodu oproti řadě postižených lidí, které obdivuji, já jsem se s handicapem musela vypořádávat již od dětství.“ Osud se s ní však opravdu nemazlil. Když se Dita narodila, lékaři jí dávali kvůli nádoru v krční páteři, jen rok života. Nikdy však svůj boj s nástrahami života nevzdala. Od mala je upoutána na invalidní vozík, navíc v patnácti letech se její zdravotní stav zhoršil natolik, že může od té doby hýbat jen hlavou a bez pomoci druhé osoby se neobejde prakticky v ničem.

Jelikož se nechtěla vzdát možnosti být alespoň na počítači samostatná, hledala způsoby, jak to udělat. Podařilo se jí to hlavně zásluhou vědců z Technické univerzity v Liberci, díky jejichž objevu se mohla v roce 2004 stát první uživatelkou hlasových technologií a podílet se i na jejich vývoji. Tím, že se naučila hlasem ovládat počítač, získala zpět část své samostatnosti. Nejen, že vystudovala střední školu, ale začala pracovat jako lektorka a pomáhat ovládat PC hlasem lidem s podobným hendikepem. V roce 2016 s kamarádem Lukášem Srbou založila spolek SILOU HLASU, aby mohla ještě více rozvinout své zkušenosti. „Nejvíce mě naplňuje, když se podaří začlenit lidi, kterým se často změnil život ze dne na den, zpět do běžného života. Následně ukázala hráčům praktickou ukázku ovládání počítače hlasem, která byla v jejím podání doslova magií.

„Dita se nejprve setkala v síni slávy s Pavlem Verbířem a Štěpánem Vachouškem, od kterých obdržela dres se svým jménem a také knihu k 70 letům FK Teplice. Pavel Verbíř jí následně ukázal zázemí kabiny A mužstva, ale také další zákoutí stadionu včetně mládežnického úseku. Po tréninku ligového týmu pak Dita ukázala teplickým hráčům, co ona sama umí s počítačem a jak ho ovládá pouze silou svého hlasu. Hráči byli doslova u vytržení a v press centru by bylo slyšet spadnout špendlík. Stejná atmosféra panovala také odpoledne v press centru, kdy stejná ukázka proběhla pro teplické mládežníky,“ přiblížil Dity Žlutomodré přání Martin Kovařík, manažer marketingu a PR FK Teplice.

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*