Seniorka Zamba oslavila narozeniny

  •  

Ústecká zoologická zahrada si 19. listopadu připomněla významné výročí – uplynulo přesně 38 let, kdy sem dorazili první nosorožci v historii zoo.

„Jednalo se tehdy o dvě samice, Sašu a Zambu, 4. prosince k nim přibyl ještě samec Dan,“ popisuje tisková mluvčí Věra Vrabcová. „Celé trio pocházelo z jihoafrické rezervace Umfolozi a do tehdejší ČSSR se spolu s dalšími zvířaty dostalo díky expedicím Josefa Vágnera, ředitele královédvorské zoo. Dan a Saša bohužel před deseti lety uhynuli v důsledku vysokého věku, ale Zamba se stále drží. Její přesné datum narození neznáme, ale v době odchytu v roce 1972 byla cca dvouletá, takže díky tomu byl tehdy určen rok narození – rok 1970. V evropských zoologických zahradách žije ještě několik jedinců, kteří pocházejí ze stejné oblasti a jejich odhadovaný rok narození je podobný, takže Zamba, co se týče věku nosorožců tuponosých, se řadí na 4. až 6. místo v Evropě. Každopádně v Unii českých a slovenských zoologických zahrad se jedná o nejstaršího jedince svého druhu,“ dodává Vrabcová.

Soutěžení o věk není vůbec podstatné, nejdůležitější je, že Zamba je stále čilá, i když její zdravotní stav samozřejmě souvisí s počtem let.

„Věnujeme jí proto zvýšenou péči a pozornost. Dostává více vitamínů, minerálních doplňků a kloubní výživu. Krmnou dávku přizpůsobujeme jejím chutím. V chladnějším období tráví více času ve stáji, do venkovního výběhu ji pouštíme na kratší dobu, většinou okolo poledne, kdy je nejtepleji,“ sděluje chovatelka Michala Králová. „Na slavnostní den jsme pro ni připravili „dort“, který složením odpovídá běžné krmné dávce. Najdete zde jablka, mrkev, červenou řepu, seno, a šrot, ale jsou v něm výjimečně i nějaké dobrůtky navíc, jako banány, hroznové víno, kiwi či žlutý meloun,“ přibližuje Michala Králová.

„Máme radost, že Zambu podporují i naši partneři a k výročí jí věnovali řadu praktických darů,“ sděluje vedoucí ZÚ Lukáš Štěrba. „Dostala vitamínové a minerální preparáty, což představuje základní denní doplněk, který zajišťuje dobrou kondici a dobrý zdravotní stav a speciální topnou lampu, která bude umístěna ve stáji nad místem, kde Zamba leží, aby se nyní v zimě pod ní mohla vyhřívat,“ doplňuje Lukáš Štěrba.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*