Smutná zpráva: Ústecká zoo musela utratit Kalu

  •  

U slonice Kaly, která měla dlouhodobě problémy s končetinami, musela být, v pondělí 4. února v odpoledních hodinách, provedena eutanázie. Důvodem byl aktuální zdravotní stav samice slona indického. „Kala v posledních týdnech několikrát upadla tak, že se nemohla sama postavit na nohy, což se stalo i v pondělí ve výběhu. Proto bylo rozhodnuto o eutanázii,“ říká mluvčí zoo Věra Vrabcová.

Slonice Kala z ústecké zoologické zahrady prodělala na konci července operaci přední končetiny, kvůli pohybovým problémům způsobených rozpadem prstních kůstek a vytvořením abscesu v okolí nehtů. Už v polovině září chovatelé zjistili, že leží a nemůže se postavit a stav se stále zhoršoval.

Kala přišla do ústecké zoo 30. listopadu 1985 přímo z Vietnamu ve stáří cca jednoho roku s poškozením a deformací levé přední končetiny způsobeným nevhodným uvazováním. Jednalo se o slůně odebrané příliš brzy od matky, což se postupně během života projevilo různými zdravotními komplikacemi a problémy, jako je nedostatečný růst, hormonální disbalance, artróza pánevních končetin a následné přetěžování končetin hrudních apod. V posledních letech se Kala potýkala zejména s četnými zdravotními problémy a onemocněními předních končetin, jako jsou záněty nehtového lůžka či meziprstních žláz, praskliny nehtů, hnisavé abscesy chodidel apod., které se přes veškerou péči veterinárních lékařů a chovatelů nedařilo uspokojivě léčit. Kala byla prvním slonem v ústecké zoo, v roce 1987 k ní přibyla Delhi a Sita (dnes Sandai), která byla přemístěna po roce do ZOO v Duisburgu. V ústecké ZOO nyní zůstala už jen slonice Delhi.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*