Ústecká zoo se chlubí dalším mládětem zebry

  •  

Ústecká zoologická zahrada má nový přírůstek, mládě zebry Hartmannové. Hřebeček přišel na svět 22. ledna a zahrada ho veřejnosti představí začátkem března. Jeho matkou je osmnáctiletá klisna Linda, která do Ústí přišla v únoru 2017 ze Zoo Dvůr Králové.

„S ohledem na její původ bylo doporučeno spojení s naším hřebcem Eddim, takže z narozeného mláděte máme o to větší radost, že se jedná o geneticky cenné zvíře do budoucího chovu,“ vysvětluje chovatel Josef Pospíchal. „Linda měla ve Dvoře Králové pět klisniček, letos se jí u nás narodil hřebeček. V současné době je oba pouštím na dvorek sousedící se stájí, kde je návštěvníci nemohou vidět. Předpokládám, že ve stáří 6 týdnů, tedy cca na začátku března, budou chodit do venkovního výběhu poblíž spodní návštěvnické trasy,“ dodává chovatel.

Pro ústeckou zoo byla a je zebra Hartmannové kultovním zvířetem, jakýmsi „rodinným stříbrem“. Původní pavilon, na jehož místě jsou v moderním zařízení zebry chovány dodnes, se stal první stavbou na nově získaných pozemcích mimo území původního Lumpeparku.

„Zoo Ústí nad Labem se může pochlubit nepřetržitým chovem zebry Hartmannové od roku 1975, kdy do zoo dorazilo dvanáctihlavé stádo zakoupené ze Zoo Dvůr Králové. Dva hřebci a deset klisen, kteří pocházeli z přímého odchytu uskutečněného Josefem Vágnerem v Namibii v jihozápadní Africe, položili základ úspěšného chovu, kterým se zoo dodnes pyšní i v mezinárodním měřítku,“ dodává tisková mluvčí Věra Vrabcová.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*