Lanovka na Komárku zdražuje

Foto: krupka-mesto.cz
  •  

Zatímco dosud stála jedna cesta z Bohosudova na Komáří vížku osmdesát korun, tak nově cestující zaplatí sto třicet korun. Cesta tam i zpět přijde dospělého na 200 korun. Děti od 5 do 10 let zaplatí 100 korun a za zpáteční cestu 150 korun. Cyklistu bude stát cesta na Komárku 150 korun. Protože lanovka řadu let cenu neměnila, tak se letošní padesátikorunové zdražení zdá docela výrazné.

„Zvyšují se ceny veškerých vstupů. Zvýšily ceny energií, rostou náklady na údržbu, na potřebné revize i na mzdy zaměstnanců. Jedná se o technickou kulturní památku, takže na nákladové straně jsou i specifika, která se týkají zachování technického chodu lanovky. My jsme v podstatě neměli jiné řešení,“ vysvětluje místostarosta Krupky Rostislav Kadlec.

Dvousedačková lanovka je dlouhá téměř 2,5 kilometru, což z ní dělá nejdelší lanovou dráhu bez mezizastávky v České republice. Lanovka byla v roce 1952 dokončena a v roce 1953 již plně sloužila cestujícím. Do roku 1996 patřila Českým drahám, poté ji Fond národního majetku prodal soukromému majiteli. Ročně převeze zhruba 50 tisíc lidí. Lanovka je s celoročním provozem.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*