Koalice na kraji v krizi. ČSSD vypověděla koaliční smlouvu

  •  

Koaliční vláda Ústeckého kraje se rozpadá. Sociální demokraté dnes vypověděli koaliční smlouvu.

„Hlavním důvodem je dlouhodobé nenaplňování některých programových priorit obsažených v Koaliční smlouvě i Programovém prohlášení,“ uvádí krajská ČSSD v tiskové zprávě.

Kvůli vypovězení smlouvy se dnes zpozdilo i jednání krajských zastupitelů. Některé z předložených bodů koalice neprosadila. Zastupitelé ČSSD, vyjma jednoho, chyběli.

„Přestože došlo k několika koaličním jednáním na úrovni všech koaličních partnerů, tedy KSČM, SPO-SPD a ČSSD a v rámci vyjednávacích týmu došlo ke shodě, tak tato shoda nebyla následně akceptována několika málo jedinci z klubu zastupitelů zvolených za KSČM,“ tvrdí v prohlášení ČSSD. „Na základě koaličních jednání, kde jsme se všichni shodli, a kde byl také náš požadavek na změnu kompetencí u některých gescí, na kterém jsme se dohodli, a dnes ta dohoda není naplněná, takže to z toho důvodu musíme v téhle chvíli ukončit,“ řekl náměstek hejtmana za ČSSD Martin Klika.

Podle komunistického hejtmana Oldřicha Bubeníčka je problémem například personální audit krajského úřadu, který si kraj vypracovat loni, uvedl Český rozhlas. „Měli bychom posoudit, co funguje, a co ne. A jestli něco opravdu nefunguje, nebo jsou tam nedostatky, tak bychom se na to měli zaměřit… Ale nemělo by být cílem ‚přeorat‘ celý krajský úřad,“ řekl Bubeníček.

Po skončení zasedání krajského zastupitelstva se sešel klub KSČM. „V současné době jedná náš klub KSČM, kde nastalou situaci budeme řešit. Zároveň budeme jednat s ČSSD, takže pak k tomu budu moci říct více,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Komínek z KSČM.

Požadavky sociálních demokratů nepřekvapily dalšího z koaličních partnerů SPO-SPD. „Chápu nároky z ČSSD. Myslím si, že to jde o věci, které by mohly kraj rozhýbat. Teď je to ale mezi nimi, mezi těmi silnějšími hráči, mezi ČSSD a KSČM, my čekáme, jak se dohodnou. Zatím však výsledek nedokážu odhadnout,“ prohlásil zastupitel Dominik Hanko z SPO-SPD.

Dosavadní koalici na kraji tvořila KSČM, ČSSD a SPO-SPD. O dalším fungování mají rozhodnout následující dny, kdy budou dosavadní koaliční partneři o situaci jednat.

V zastupitelstvu má ANO 20 mandátů, KSČM 13, ČSSD 10, ODS 7 a koalice SPO-SPD 5.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*