Studenti z Teplic vyhráli juniorský maraton a slaví postup

Foto: usti-nad-labem.cz
  •  

V poledne padl startovní výstřel a středoškoláci se rozběhli do semifinálových kol 23. ročníku Juniorského maratonu v Ústí nad Labem. Na Kostelním náměstí zabojovalo o vstupenku do celostátního finále 14 desetičlenných týmů z různých koutů Ústeckého kraje. Mezi studenty se objevily také dvě ryze učitelské štafety. I letos dominovala gymnázia.

Čtyřicet dva kilometrů nejrychleji zvládlo sedmero chlapců a tři dívky Gymnázia Teplice, kteří se v cíli objevili už za 2 hodiny 43 minut a 6 vteřin. Druhý tým z Podkrušnohorského gymnázia Most doběhl do cíle s pětiminutovým odstupem (2:48:08) a na třetí příčce skončila „desítka“ žáků složená ze žáků Gymnázia Děčín (2:56:11).

„Devátý závod letošní sezony Juniorského maratonu nám ukázal, že také na Ústecku najdeme kvalitní studenty – běžce, kteří dokáží zabíhat rychlé časy a posunout své týmy k velkému úspěchu. Avšak právě tady visel postup hodně vysoko,“ říká Igor Murko z organizačního týmu RunCzech.

Nejlépe se na svůj úsek o délce 4,2 kilometrů připravil Jakub Doležal z Gymnázia Teplice (15:05), který pomohl výrazně svým spolužákům k postupu. Mezi dívkami podařeným výkonem kralovala studentka Podkrušnohorského gymnázia Most Hana Pavelková, které na překonání trati stačilo 15 minut a 51 vteřin, ale její škola se nakonec ani navzdory dobrému času i umístění do Prahy nepodívá.

Do květnového finále na Volkswagen Maratonu Praha se kvalifikoval pouze první tým, který s ostatními školáky změří síly v neděli 5. května po boku nejlepších světových vytrvalců. Finalisté mají od organizátorů hrazenou dopravu do Prahy a zpět a ubytování ze soboty na neděli. Kromě zážitku ze závodu jsou pro všechny připraveny účastnická trička a v cíli medaile. Ti nejlepší obdrží ceny, které jsou předávané v rámci slavnostního vyhlašování.

Juniorský maraton je neziskový projekt pořadatelů RunCzech běžecké ligy a největší běžecký závod pro studenty středních škol v celé České republice. Třináct semifinálových kol v třinácti krajských městech na startovní čáru přivede stovky středoškoláků z celé země.


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*