FOTO: Arkadie na bílinské abilympiádě zabodovala

  •  

Řekne-li se abilympiáda, vědí už mnozí, že jde o soutěž dovedností lidí se zdravotním postižením. Takové soutěže se každé jaro zúčastňují žáci soukromé speciální školy Arkadie dvakrát. Ta prvá má charakter regionální a pořádá ji pravidelně již 15 let ZŠ praktická v Bílině, na druhé, pořádané pražským Jedličkovo ústavem, se scházejí děti a mladí lidé se zdravotním postižením z celé republiky. Účast na abilympiádách je důležitou součástí výchovného procesu, směřující k co nejplnohodnotnějšímu budoucímu životu, ale i k  budoucímu pracovnímu uplatnění.

Regionální dětská abilympiáda v Bílině je soutěží družstev, která si musí týmově poradit s pěti disciplínami. Škála dovedností, které musí soutěžící zvládnout, je opravdu široká. Začíná tancem, letos to byl rokenrol, a pokračuje přes práci s keramikou, řešením hlavolamů, vědomostním kvízem až po práci na počítači. Soupeřem šestičlenného týmu Arkadie bylo 5 družstev škol, vzdělávajících děti s hendikepem z Teplicka. „Letos jsme se téma tance dozvěděli v předstihu, a tak nám bylo jasné, že pokud chceme uspět, musíme tvrdě trénovat,“ říká Iva Hampejzová, učitelka, která děti na soutěž doprovázela. „Nacvičovali jsme nejen kroky, rytmus a fyzičku, ale důležitá byla také choreografie a kostýmy. A poctivá příprava se vyplatila, tanec zvládly děti na jedničku, s neskutečným elánem.“

V keramice čekal soutěžící zatím snad nejtěžší úkol, prostorová práce s hlínou. Hlavolamy vyřešili bravurně, stejně tak vědomostní kvíz, i když je některé otázky trochu zaskočily. Práce na počítači spočívala v činnosti velmi užitečné, ve vyhledávání neznámých informací. Vyhodnocování výsledků bylo opravdu napínavé. To, že si na svůj výsledek museli počkat až do samého konce, bylo vyváženo úspěchem absolutním. Tým Arkadie obsadil první místo. Jako vždy oslavili úspěch společnou návštěvou cukrárny. „Rádi bychom všichni poděkovali pořádající škole za skvělou přípravu a organizaci soutěže,“ říká Vlaďka Benediktová, doprovázející vychovatelka. „Děkujeme moc a příště zase rádi přijedeme.“ Teď už jen zopakovat úspěch na celostátní abilympiádě na pražském Vyšehradě.

Josef Hon, Arkadie Teplice

 


  •  

Napište první komentář

Přidat komentář

Váš e-mail nebude zobrazen veřejně.


*


*